Domača granola
Print Friendly, PDF & Email

Kosmiči, ki jih kupimo v trgovini, so ponavadi polni nezdravih sladkorjev in dodatkov. Zakaj si torej ne bi kar sami pripravili domače mešanice kosmičev, granole, ki jo pripravite povsem po svojem okusu. Priprava je preprosta in hitra, vzela vam bo približno 30 minut časa za pripravo.

Kombinacij, ki jih lahko pripravite je nešteto, dodate pač tiste sestavine, ki so vam najljubše. Pomembno je samo, da imate suhe in mokre sestavine, niti količine niso tako pomembne.

Spodaj vam bom naštela nekaj možnosti, ki jih lahko pripravite, vi pa se potem odločite glede na svoj okus in želje:

  • KOSMIČI: ovseni, pirini, riževi, pšenični, ječmenovi, …
  • SEMENA: bučna, lanena, sončnična, chia semena, konopljina, sezamova, makova, …
  • OREŠČKI: mandlji, lešniki, pistacije, indijski oreščki, orehi, arašidi, makadamija, …
  • SUHO SADJE: rozine, marelice, brusnice, goji jagode, jabolka, maline, …
  • ZAČIMBE: sol, cimet, kardamom, vanilijeva pasta, …
  • MAŠČOBA: kokosovo maslo ali olje, lahko tudi arašidovo.
  • SLADKOR: kokosov sladkor, beli, rjavi sladkor, agavin sirup, med, javorjev sirup, …
  • OSTALI DODATKI: temna, bela ali mlečna čokolada, kakav, kokosov čips, riževi napihnjenci (ekspandiran riž), …

Domača granola

Moj recept za granolo pa je takšen …

Domača granola – pripomočki:

  • pekač, ki pride s pečico
  • steklen kozarec pokrovom za shranjevanje (lahko tudi plastična posoda za shranjevanje živil)

Domača granola – sestavine

Za cca. 500 g granole:

  • 400 g mešanih oreščkov (ovseni, pšenični pirini, ječmenovi in rženi)
  • 2 žlici mešanih semen (sončnična, lan, sezam, bučna semena)
  • 2 pesti praženih lešnikov (okus praženih lešnikov je še bolj intenziven kot pri nepraženih)
  • 2 pesti mandljev (oreščke lahko narežemo na manjše delčke)
  • 2 pesti suhih marelic
  • 2 pesti rozin
  • 4 žlice kokosovega olja
  • 3 žlice kokosovega sladkorja
  • ščepec soli, cimet, kardamom, žlica vanilijeve paste

Domača granola – priprava

Najprej pripravimo in zmešamo vse suhe sestavine in začimbe.

 

Domača granola

Nato stopimo kokosovo olje in dodamo kokosov sladkor, da se nam tudi ta raztopi.

Domača granola

Maščobo in sladkor dodamo k suhim sestavin in jih primešamo, da se začnejo sprijemati. Nekatere sestavine bomo dodali na koncu, ko bo granola že pečena, recimo kokosov čips, čokolado, ker bo okus granole tako še bolj intenziven. Mešanico nato razporedimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo od 20-25 minut na 180 stopinjah Celzija, gretje spodaj in zgoraj.

Domača granola

Ko je pečeno, pustimo da se ohladi. Ko je mešanica še topla, bodo kosmiči še mehki, ko se ohladijo, pa postanejo hrustljavi. Sedaj tudi dodamo npr. Koščke čokolade, kokosov čips, …

Domača granola

Granolo shranjujemo v stekleni ali plastični posodi, lahko tudi papirnati vrečki, na hladnem in suhem prostoru. Uporabimo jo lahko v jogurtu, kravjem mleku ali rastlinskih napitkih, dodamo ji lahko tudi sveže sadje.

Domača granola

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor