Domač beli sir
Print Friendly, PDF & Email

Domač beli sir lahko pripravimo zelo preprosto in na dokaj hiter način, saj za njegovo pripravo potrebujemo le 30 minut in zgolj nekaj osnovnih sestavin.
Je blagega okusa tako, da ga po potrebi lahko tudi naknadno solimo, v kolikor želimo bolj slano različico; lahko bi rekla, da je okus domačega sira nekje med mocarelo in feta sirom. Po tem receptu bomo pripravili okoli 600 g odličnega poltrdega belega sira, ki se mu ni mogoče upreti. Poskusite ga in verjemite mi, da boste domač beli sir pripravili še velikokrat.

Pripomočki za domač beli sir:

  • lonec
  • manjše in večje cedilo
  • velika gaza ali platnena kuhinjska brisača

Sestavine za domač beli sir

Za cca. 600 g sira:

  • 2 l svežega mleka
  • 4 cela jajca
  • 500 g kisle smetane
  • 2 čajni žlički soli
Opomba avtorice
Pri uporabi mleka bodite pozorni, da vsebuje čim več maščobe. Vsaj 3,5 % ali več in, da je mleko sveže. Trajno mleko za pripravo tega sira ni primerno. Najbolje bo, če uporabimo domače mleko, v kolikor za to imamo možnost.

Kako pripravimo domač beli sir

Najprej vzamemo lonec in vanj damo 2 l svežega mleka. Pri pripravi tega sira je mleko najpomembnejša sestavina. Mleko naj bo sveže in ne trajno ter s čim več mlečne maščobe. Najmanj pa 3,5 % m.m.. Več mlečne maščobe nam bo omogočilo pripravo bolj trdega in bolj okusnega belega sira. Torej, lonec z mlekom postavimo na štedilnik in prekuhamo.

Med tem časom, vzamemo posodo in vanjo damo 4 cela jajca, 500 g kisle smetane in dve čajni žlički soli. Vzamemo metlico za mešanje in vse sestavine dobro združimo.

Ko mleko zavre, zmanjšamo temperaturo na štedilniku ter pripravek iz jajc, kisle smetane in soli postopoma, med mešanjem vlijemo v lonec s prekuhanim mlekom. Tako združene sestavine na nižji temperaturi štedilnika večkrat premešamo.

Že po petih minutah bomo na površju opazili kepice, ki se začenjajo združevati in po približno 20 tih minutah mešanja bomo opazili večje združene kepe in bolj belo mleko.

Po približno 20 minutah kuhanja, lonec odstranimo z ognja in si v pomivalnem koritu pripravimo večje cedilo. Na večje cedilo položimo še manjše cedilo in dobro namočeno ter odcejeno gazo ali platneno kuhinjsko brisačo.

Sedaj vlijemo sestavine iz lonca na kuhinjsko brisačo in počakamo, da se tekoči del izloči in ostane samo sir.

Vzamemo kuhinjsko brisačo ali gazo tako, da poberemo vse konce brisače ali gaze in jih počasi stisnemo, da se izloči še preostala tekočina iz sira.

Ko smo odcedili odvečno tekočino, sir zavit v kuhinjsko brisačo ali gazo, vrnemo na cedilo in počakamo da se ohladi na sobni temperaturi. Pri tem smo res pozorni, da dobro odcedimo vso tekočino.
Ko se sir ohladi, ga postavimo na krožnik skupaj s kuhinjsko brisačo in cedilom ter ga damo v hladilnik, vsaj za 4 ure. Naboje bo, če tako zavit sir v cedilu pustimo v hladilniku čez noč.

Tako pripravljen sir lahko počaka v hladilniku tudi do 10 dni. V tem primeru, da bomo sir shranjevali za daljše obdobje, prekuhamo vodo, v katero smo dali 1 zvrhano veliko žlico soli. Pripravljen sir postavimo v stekleno posodo in ga prelijemo z ohlajeno slano vodo tako, da sir v celoti plava v vodi (slanici).

domac-beli-sir

Na posodo namestimo pokrov in jo postavimo v hladilnik.

domac-beli-sir

Domač beli sir je pripravljen.

domac-beli-sir

Dober tek:)

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor