Velikonočna jajčka polna presenečenj
Print Friendly, PDF & Email

Velikonočna jajčka polna presenečenj so malce drugačna pobarvana jajčka … teh vam ne bo treba lupiti. Namesto rumenjaka pa imajo slasten nadev. Presenetite vaše najdražje za veliko noč in jim pripravite velikonočna jajčka polna presenečenj in jih ponudite kot slastno predjed.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Velikonočna jajčka polna presenečenj – pripomočki

  • kozica
  • skleda
  • nož
  • vilica
  • jedilna žlica
  • čajna žlička
  • deska za rezanje
  • papirnati prtički
  • krožnik
  • metlica
  • ponev

Velikonočna jajčka polna presenečenj – sestavine

(za 3 osebe)

  • 6 jajc
  • 2 pora (beli del)
  • 1 jedilna žlica kisle smetane
  • 1 čajna žlička hrena
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 2 večji glavi rdeče pese
  • olje za cvrtje

Velikonočna jajčka polna presenečenj – postopek

V kozici kuhamo jajca, dokler niso trdo kuhana (13 – 15 minut). Kuhamo jih na zmernem ognju in pazimo, da lupina ne popoka.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Kuhana jajca ohladimo in olupimo. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo beljaka.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Rdečo peso olupimo, operemo in narežemo na velike kose. Skuhamo jo v vodi, da spusti barvo (10 minut). Vode naj bo toliko, da ravno prekrije rdečo peso.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

V kuhano rdečo peso damo olupljena jajca in počakamo, da se pobarvajo.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Jajca nato ohladimo in posušimo.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Jajca po dolgem prerežemo na pol. Pazljivo odstranimo rumenjake. Beljake shranimo za potem.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

V skledo damo odstranjene rumenjake, jih pretlačimo, nato dodamo hren, kislo smetano in gorčico. Vse skupaj dobro premešamo z metlico, da se grudice razbijejo. Maso postavimo v hladilnik, da se ohladi.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Por očistimo in operemo. Beli del po dolgem narežemo na trakce.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

V ponev damo olje za cvrtje in na močnem ognju ocvremo porove trakce. Cvremo jih toliko časa,  dokler ne dobijo rjavkaste barve. Damo jih na krožnik, obložen s papirnatim prtičkom. Prtiček bo vsrkal odvečno olje.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Iz ocvrtih porovih trakcev oblikujemo gnezda. V gnezda položimo pobarvane polovice beljakov, ki jih napolnimo s pripravljenim nadevom. Za polnjenje beljakov z nadevom uporabimo čajno žličko. Vse skupaj okrasimo po želji. Pred serviranjem jajčka ohladimo.

Velikonočna jajčka polna presenečenj

Nasvet
K tako pripravljenim jajcem se odlično prileže velikonočna šunka.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

tinag

"Keep it simple..." in več je manj je moj moto pri kuhanju...

Dodaj odgovor