Velikonočna jajčka polna presenečenj
Velikonočna jajčka polna presenečenj so malce drugačna pobarvana jajčka … teh vam ne bo treba lupiti. Namesto rumenjaka pa imajo slasten nadev. Presenetite vaše najdražje za veliko noč in jim pripravite velikonočna jajčka polna presenečenj in jih ponudite kot slastno predjed.
Velikonočna jajčka polna presenečenj – pripomočki
- kozica
- skleda
- nož
- vilica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- deska za rezanje
- papirnati prtički
- krožnik
- metlica
- ponev
Velikonočna jajčka polna presenečenj – sestavine
(za 3 osebe)
- 6 jajc
- 2 pora (beli del)
- 1 jedilna žlica kisle smetane
- 1 čajna žlička hrena
- 1 čajna žlička gorčice
- 2 večji glavi rdeče pese
- olje za cvrtje
Velikonočna jajčka polna presenečenj – postopek
V kozici kuhamo jajca, dokler niso trdo kuhana (13 – 15 minut). Kuhamo jih na zmernem ognju in pazimo, da lupina ne popoka.
Kuhana jajca ohladimo in olupimo. Pri tem pazimo, da ne poškodujemo beljaka.
Rdečo peso olupimo, operemo in narežemo na velike kose. Skuhamo jo v vodi, da spusti barvo (10 minut). Vode naj bo toliko, da ravno prekrije rdečo peso.
V kuhano rdečo peso damo olupljena jajca in počakamo, da se pobarvajo.
Jajca nato ohladimo in posušimo.
Jajca po dolgem prerežemo na pol. Pazljivo odstranimo rumenjake. Beljake shranimo za potem.
V skledo damo odstranjene rumenjake, jih pretlačimo, nato dodamo hren, kislo smetano in gorčico. Vse skupaj dobro premešamo z metlico, da se grudice razbijejo. Maso postavimo v hladilnik, da se ohladi.
Por očistimo in operemo. Beli del po dolgem narežemo na trakce.
V ponev damo olje za cvrtje in na močnem ognju ocvremo porove trakce. Cvremo jih toliko časa, dokler ne dobijo rjavkaste barve. Damo jih na krožnik, obložen s papirnatim prtičkom. Prtiček bo vsrkal odvečno olje.
Iz ocvrtih porovih trakcev oblikujemo gnezda. V gnezda položimo pobarvane polovice beljakov, ki jih napolnimo s pripravljenim nadevom. Za polnjenje beljakov z nadevom uporabimo čajno žličko. Vse skupaj okrasimo po želji. Pred serviranjem jajčka ohladimo.
Pa dober tek!