Pogača sončnica
Pogača sončnica je lahko lepo in okusno darilo, katerega podarimo ob osebnem prazniku, ob raznih praznovanjih ali pa jo spečemo kar “za doma”, da je na mizi nekaj časa kot dekoracija, katero kasneje z užitkom pogrizljamo listek za listkom 🙂 Morda Pogača sončnica ob vsej svoji bogati bohotnosti daje videz, da je delo veščih in spretnih rok, vendar je priprava pogače sončnice resnično enostavna in zanjo ni potrebno imeti posebnih izkušenj s peko. Koraki so enostavni in pripeljejo do čudovite kreacije. Naredite prvi korak in vsak naslednji bo lažji. Na koncu boste zelo zadovoljni.
Pripomočki za peko pogače sončnice
- posoda za pripravo testa
- papir za peko
- pekač
- valjar
- čopič za testo
- nož za rezanje pice
- pečica
Sestavine za pripravo pogače sončnice
Testo:
- 800 g moke
- 300 ml mleka
- 170 ml olja
- 2 jajca
- 1 kocka kvasa
- 1 velika žlica sladkorja
- 2 žlički soli
Premaz:
- 120 g margarine
- 1 žlica mleka
- 1 rumenjak
- seme lana
- seme sezama
Postopek za pripravo pogače sončnice
V 1 dl mleka damo kvas in ga pustimo na toplem, da vzhaja.
Ko je kvas dovolj narasel, ga dodamo v moko z ostalimi sestavinami in zamesimo testo, da je lepo gladko. Posodo s testom pokrijemo s krpo in pustimo na toplem mestu vzhajati tako dolgo, da naraste na enkrat večji volumen.
Ko je testo lepo naraslo, ga premesimo in razrežemo na dve polovici. Od ene polovice odrežemo kepico, katero bomo potem uporabili za sredino sončnice.
Obe polovici razdelimo na pet enakih delov in jih oblikujemo v kroglice.
Kroglice, oblikovane iz večjega dela testa razvaljamo na oblate v obliki krogov.
Na nizki pekač obložen s papirjem za peko položimo eno oblato in jo premažemo z raztopljeno margarino. Tako nadaljujemo, zadnjo oblato samo položimo na spodnje in je ne premažemo.
Z nožem za rezanje pic razrežemo oblate na osem delov in pustimo rob, ne prerežemo do konca.
Razrezane oblate od sredine obrnemo navzven.
Kroglice, katere smo naredili iz manjše polovice testa razvaljamo v obliki krogov.
In jih polagamo v sredino pogače sončnice eno za drugo, vmes premažemo z margarino in ravno tako kot prej, zadnje oblate ne premažemo.
Notranje oblate testa prerežemo na isti način, kot smo zunanje na osem delov. Režemo prečno od sredine zunanjega lista na eni strani, do sredine lista na drugi strani sončnice, da se notranji list, ko ga obrnemo, prekrije stičišče zunanjih dveh listov.
Ko smo obrnili vse notranje liste od sredine navzven, na sredino položimo kepico, katero smo na začetku odrezali od ene polovice testa. Z razžvrkljanim jajcem, v katerega smo dodali mleko, premažemo sončnico. Najprej posujemo sredino z lanenim semenom, potem pa s sezamovim semenom še liste sončnice.
Sončnico položimo v pekač, katerega smo predhodno malo ogreli in jo pustimo vzhajati toliko časa (pribl. 10 min), da se testo malo “napihne”.
Pečico v kateri vzhajamo sončnico vključimo na 180 stopinj in pečemo 40 minut. Po 40 minutah peke, sončnico pokrijemo s folijo, da se lističi z zgornje strani ne zapečejo preveč.
Po skupno 50 minutah peke je sončnica pečena. Vzamemo jo iz pečice in položimo na rešetko, da se ohladi.
Pogače ne režemo temveč se lističi trgajo z roko.
Ob prilikah kot so krst, poroka, Pogača sončnica baje prinaša srečo in jo mora poskusiti prav vsak, ker s tem prispeva svoj delež k sreči slavljencev.
Dober tek 🙂