Pogača sončnica
Print Friendly, PDF & Email

Pogača sončnica je lahko lepo in okusno darilo, katerega podarimo ob osebnem prazniku, ob raznih praznovanjih ali pa jo spečemo kar “za doma”, da je na mizi nekaj časa kot dekoracija, katero kasneje z užitkom pogrizljamo listek za listkom 🙂 Morda Pogača sončnica ob vsej svoji bogati bohotnosti daje videz, da je delo veščih in spretnih rok, vendar je priprava pogače sončnice resnično enostavna in zanjo ni potrebno imeti posebnih izkušenj s peko. Koraki so enostavni in pripeljejo do čudovite kreacije. Naredite prvi korak in vsak naslednji bo lažji. Na koncu boste zelo zadovoljni.

Pogača sončnica

Pripomočki za peko pogače sončnice

  • posoda za pripravo testa
  • papir za peko
  • pekač
  • valjar
  • čopič za testo
  • nož za rezanje pice
  • pečica

Sestavine za pripravo pogače sončnice

Testo:

  • 800 g moke
  • 300 ml mleka
  • 170 ml olja
  • 2 jajca
  • 1 kocka kvasa
  • 1 velika žlica sladkorja
  • 2 žlički soli

Pogača sončnica

Premaz:

  • 120 g margarine
  • 1 žlica mleka
  • 1 rumenjak
  • seme lana
  • seme sezama

Pogača sončnica

Pogača sončnica

Postopek za pripravo pogače sončnice

V 1 dl mleka damo kvas in ga pustimo na toplem, da vzhaja. Ko je kvas dovolj narasel, ga dodamo v moko z ostalimi sestavinami in zamesimo testo, da je lepo gladko. Posodo s testom pokrijemo s krpo in pustimo na toplem mestu vzhajati tako dolgo, da naraste na enkrat večji volumen.

Pogača sončnica

Ko je testo lepo naraslo, ga premesimo in razrežemo na dve polovici. Od ene polovice odrežemo kepico, katero bomo potem uporabili za sredino sončnice.

Pogača sončnica

Obe polovici razdelimo na pet enakih delov in jih oblikujemo v kroglice.

Pogača sončnica

Kroglice razvaljamo na oblate v obliki krogov.

Pogača sončnica

Na nizki pekač obložen s papirjem za peko položimo eno oblato in jo premažemo z raztopljeno margarino. Tako nadaljujemo, zadnjo oblato samo položimo na spodnje in je ne premažemo.

Pogača sončnica

Z nožem za rezanje pic razrežemo oblate na osem delov in pustimo rob, ne prerežemo do konca.

Pogača sončnica

Razrezane oblate od sredine obrnemo navzven.

Pogača sončnica

Kroglice, katere smo naredili iz manjše polovice testa razvaljamo

Pogača sončnica

in jih polagamo v sredino sončnice eno za drugo, vmes premažemo z margarino in ravno tako kot prej, zadnje oblate ne premažemo.

Pogača sončnica

Notranje oblate testa prerežemo na isti način kot smo zunanje na osem delov. Režemo prečno od sredine zunanjega lista na eni strani, do sredine lista na drugi strani sončnice, da se notranji list, ko ga obrnemo, prekrije stičišče zunanjih dveh listov.

Pogača sončnica

Ko smo obrnili vse notranje liste od sredine navzven, na sredino položimo kepico, katero smo na začetku odrezali od ene polovice testa. Z razžvrkljanim jajcem, v katerega smo dodali mleko, premažemo sončnico. Najprej posujemo sredino z lanenim semenom, potem pa s sezamovim semenom še liste sončnice.

 

Pogača sončnica

Sončnico položimo v pekač, katerega smo predhodno malo ogreli in jo pustimo vzhajati toliko časa (pribl. 10 min), da se testo malo “napihne”.

Pogača sončnica

Pečico v kateri vzhajamo sončnico vključimo na 180 stopinj in pečemo 40 minut. Po 40 minutah peke, sončnico pokrijemo s folijo, da se lističi z zgornje strani ne zapečejo preveč.

Pogača sončnica

Po skupno 50 minutah peke je sončnica pečena. Vzamemo jo iz pečice in položimo na rešetko, da se ohladi. Pogače ne režemo temveč se lističi trgajo z roko. Ob prilikah kot so krst, poroka, Pogača sončnica baje prinaša srečo in jo mora poskusiti prav vsak, ker s tem prispeva svoj delež k sreči slavljencev.

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor