Mladi sir
Print Friendly, PDF & Email

Veliko ljudi dejansko sploh ne ve, kako zelo enostavno in preprosto je narediti mladi sir. Če bi vedeli, da za izdelavo mladega sira sploh ne potrebujemo sirarnice in ne znanja o pridelavi sira, bi se tega recepta lotili že prej.

mladi-sir-4Mladi sir – pripomočki:

  • lonec
  • cedilo
  • ožemalnik citrusov
  • vilica
  • posodica

Mladi sir – sestavine:

  • 1 l polnomastnega mleka
  • sok ene limone
  • sol

Mladi sir – postopek:

V lonec vlijemo liter polnomastnega mleka in ga segrevamo tik do vrelišča. Ko vidimo, da se ob stenah lonca začnejo delati mehurčki, dodamo sok limone in premešamo. Začele se bodo delati kepice in tekočina bo odstopila od sira. Če te reakcije ne vidimo, dodamo še sok limone.

mladi-sir-1

 

 

Cedilo obložimo z gazo in na njo presipamo tekočino s sirom in pustimo kakšno uro, da se odceja.

mladi-sir-2

 

Nateklo nam bo kar nekaj tekočine, ki v bistvu ni kar neka tekočina, temveč izredno zdrav beljakovinski napitek – sirotka, ki je nikar ne zavrzite. Dobro ohlajeno sirotko si lahko privoščimo kot osvežilni napitek, lahko jo dodajamo smoothijem, lahko jo uporabimo tudi kot tekočino pri testu za kruh ali žemljice.

mladi-sir-3Odcejen sir predenemo v skodelo, rahlo solimo in premešamo z vilico. Sir damo v posodico takšne oblike, kot želimo, da jo ima sir. Dobro potlačimo, prekrijemo s folijo in pustimo v hladilniku vsaj 3 ure.

mladi-sir-5

Dober tek!

 

 

Ocena:
Skupaj: 11 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor