Krušne rožice s šunko in sirom
Krušne rožice s šunko in sirom so odlična izbira za pogostitev na rojstnih dnevih ali piknikih. Njihova priprava je preprosta, s spreminjanjem nadeva, pa je njihov izgled in okus vsakič drugačen. Najbolj v slast bodo šle še tople, direktno iz pečice, a so povsem okusne tudi naslednji dan. Nepečene rožice lahko tudi zamrznemo in jih spečemo ob naslednji priložnosti.
Krušne rožice s šunko in sirom – pripomočki:
- večja skleda
- manjše sklede
- ribežen
- žlica
- vilice
- nož
- krpa
- valjar
- pekač
- papir za peko
- čopič
Krušne rožice s šunko in sirom – sestavine
Za testo:
- 1 kg moke (in še malo za valjanje)
- kocka kvasa (42 g)
- 2 dl mleka
- 3 dl vode
- 2 žlici olivnega olja
- sol in sladkor
Za nadev:
- 400 g šunke
- 150 g sira
- paradižnikova omaka
- origano
- 1 jajce (za premaz)
Krušne rožice s šunko in sirom – postopek:
Kvas nadrobimo v toplo mleko, dodamo sladkor in pustimo, da začne vzhajati. V večjo skledo vsujemo moko, ter ostale sestavine, premešamo in dodamo vzhajan kvas. Zamesimo testo, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhaja, tačas pa naribamo šunko in sir za nadev.
Po približno eni uri testo razvaljamo v pravokotnik, širine približno 15 cm in 1 cm debelo. Premažemo s paradižnikovo omako, ki smo ji dodali origano, posujemo s šunko in sirom in še malo pokapamo s paradižnikovo omako. Po želji lahko dodamo tudi koščke zelenjave, lahko pa naredimo rožice povsem brez mesa.
Testo zavijemo kot pri zavitkih in ga razrežemo na približno 2 cm velike kolobarje.
Polagamo jih v pekač, obložen s papirjem za peko. Jajce ubijemo v manjšo skledo in ga razžvrkljamo z vilicami, ter vsako rožico na tanko premažemo. Rožice pred pečenjem pustimo vzhajati še približno 10 minut.
Pečemo približno 15 minut na 200°C.
Naj vam tekne!