Rdeča pesa vložena v kis
Print Friendly, PDF & Email

Rdeča pesa vložena v kis je priljubljena ozimnica. Bogata je z vitaminom C, folno kislino ter minerali. Je močan antioksidant, zato jo uživajmo dokaj redno, saj nas ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Po tem receptu vložena pesa ne bo zelo kisla, saj pri nas ne maramo preveč kislih vloženih stvari.

Rdeča pesa vložena v kis

Pripomočki za rdečo peso vloženo v kis:

  • ribežen ali lupilnik za krompir
  • zaščitne mrežice za vložena živila (opcijsko)

Sestavine za rdečo peso vloženo v kis:

Za 10 kozarcev po 350 ml:

  • 4 kg rdeče pese
  • 1/2 litra vinskega kisa 4 do 4,5 %
  • 1 liter vode
  • 3 žlice soli
  • 4 žlice sladkorja
  • 1 žlička mlete kumine (opcijsko)

Postopek za rdečo peso vloženo v kis:

Rdeči pesi najprej odrežemo liste in korenino, vendar pazimo, da obojega pustimo še približno 2 do 3 centimetre. Torej ne porežemo v meso pese. To pa zaradi tega, da med kuhanjem ne bo iz pese stekel njen sok.

Rdeča pesa vložena v kis

Peso sedaj dobro operemo, jo naložimo v dovolj veliko posodo, da jo lahko prekrijemo z vodo in jo kuhamo 30 minut.

Rdeča pesa vložena v kis

Ko je pesa kuhana takoj odlijemo vrelo vodo, da prekinemo kuhanje v njej in jo ohladimo pod mrzlo vodo. Če jo puščamo v vreli vodi, se bo pesa še dolgo znotraj kuhala in bo po kuhanju vsa mehka – ne bomo dobili čvrstega mesa.
Sedaj jo olupimo in narežmo na poljubno debele rezine. Pri nas imamo peso radi narezano na tanko, zato jo narežem kar na lupilec za krompir ali ročno z nožem. Če imate radi malo debelejše rezine, je super kar klasičen ribežen.

Rdeča pesa vložena v kis

Rdeča pesa vložena v kis

Sedaj pripravimo tekočino iz vinskega kisa, vode, soli, sladkorja in mlete kumine, če jo imate radi. Kumine določeni ljudje ne marajo, zato jo lahko tudi izpustimo. Vinski kis in voda morata biti v razmerju 1:2 (1 enota kisa, 2 enoti vode).

Rdeča pesa vložena v kis

Tekočino zavremo in v njo damo narezano rdečo peso. Pustimo, da zavre ter vse takoj nadevamo v vroče sterilne kozarce. Kozarce steriliziramo v pečici 15 minut na 110 °C. Pokrovčke pa ali prevremo za minuto v vodi, ali jih dobro obrišemo z alkoholom.
Na vrhu kozarcev lahko uporabimo zaščitne mrežice za vložena živila, da je res vsa pesa v tekočini in ne priplava na vrh. Kozarce dobro zapremo in jih pustimo, da se počasi ohladijo.

Rdeča pesa vložena v kis

Tako pripravljena rdeča pesa vložena v kis je super ozimnica, ki počaka v temnem in hladnem prostoru tudi več kot eno sezono.

Rdeča pesa vložena v kis

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor