Preprosta paradižnikova mezga z baziliko
Print Friendly, PDF & Email

Paradižnik lahko jemo svež ali predelan. Za obdobje ko ga nimamo na domačem vrtu, ga lahko shranimo v obliki mezge. Za pripravo tega preprostega shranka ne boste potrebovali tehtnice, vsebuje pa le dve sestavini. Z dodatkom bazilike bo vsaka jed, v kateri boste uporabili mezgo, še posebej okusna.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko

Preprosta paradižnikova mezga z baziliko – pripomočki:

  • lonec
  • nož
  • deska za rezanje
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • zajemalka ali džezva
  • kozarci za vlaganje s pokrovi
  • brisača ali odeja

Preprosta paradižnikova mezga z baziliko – sestavine:

  • paradižnik
  • bazilika

Preprosta paradižnikova mezga z baziliko – postopek:

Za pripravo paradižnikove mezge z baziliko lahko uporabimo različne vrste paradižnika. Od sladkobe in barve sestavin pa bo odvisen končni izdelek. Od sestave paradižnika je odvisna tudi količina končnega izdelka. Iz 4 litrskega lonca mešanega paradižnika in šopa bazilike (približno 15 listov) naredimo 8 stekleničk mezge.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko
Paradižnik operemo in odstranimo zelene dele. Večje paradižnike narežemo na manjše kose in damo v lonec, drobne paradižnike pa dodamo kar cele. Paradižnik segrevamo na zmernem ognju.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko

Ko paradižnik spusti vodo in začne razpadati lahko odstranimo nekaj vode, da bo omaka na koncu bolj gosta. Če želite bolj redko omako to ni potrebno. Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo paradižnik in še naprej kuhamo, približno pol ure. Vmes večkrat premešamo in pazimo, da nas brbotajoča tekočina ne opeče.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko

Vmes narežemo liste bazilike na poljubno velike kose. Po potrebi, baziliko predhodno operemo.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko

Ko je mezga kuhana in dosežemo poljubno gostoto, vsujemo baziliko v lonec in premešamo. Še vročo mezgo nalijemo v steklene kozarčke. Dobro zapremo s pokrovi in jih obrnemo na glavo. Zavijemo jih v brisačo ali odejo, ter pustimo, da se počasi ohlajajo. Če napolnimo kozarčke z zelo vročo mezgo, dodatna pasterizacija ni potrebna.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko

Mezgo hranimo v temnem in hladnem prostoru. Uporabimo jo lahko za pripravo pic, raznih omak za testenine, rižote in drugih jedi.

preprosta-paradiznikova-mezga-z-baziliko

Brbončice vam bodo hvaležne!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

sladkosnedka

Sem ljubiteljica sladkega, še posebej čokolade. Rada se sučem po kuhinji in nikoli ne skuham jedi večkrat po istem receptu, saj rada eksperimentiram.

Dodaj odgovor