Preprosta paradižnikova mezga z baziliko
Paradižnik lahko jemo svež ali predelan. Za obdobje ko ga nimamo na domačem vrtu, ga lahko shranimo v obliki mezge. Za pripravo tega preprostega shranka ne boste potrebovali tehtnice, vsebuje pa le dve sestavini. Z dodatkom bazilike bo vsaka jed, v kateri boste uporabili mezgo, še posebej okusna.
Preprosta paradižnikova mezga z baziliko – pripomočki:
- lonec
- nož
- deska za rezanje
- kuhalnica
- palični mešalnik
- zajemalka ali džezva
- kozarci za vlaganje s pokrovi
- brisača ali odeja
Preprosta paradižnikova mezga z baziliko – sestavine:
- paradižnik
- bazilika
Preprosta paradižnikova mezga z baziliko – postopek:
Za pripravo paradižnikove mezge z baziliko lahko uporabimo različne vrste paradižnika. Od sladkobe in barve sestavin pa bo odvisen končni izdelek. Od sestave paradižnika je odvisna tudi količina končnega izdelka. Iz 4 litrskega lonca mešanega paradižnika in šopa bazilike (približno 15 listov) naredimo 8 stekleničk mezge.
Paradižnik operemo in odstranimo zelene dele. Večje paradižnike narežemo na manjše kose in damo v lonec, drobne paradižnike pa dodamo kar cele. Paradižnik segrevamo na zmernem ognju.
Ko paradižnik spusti vodo in začne razpadati lahko odstranimo nekaj vode, da bo omaka na koncu bolj gosta. Če želite bolj redko omako to ni potrebno. Nato s paličnim mešalnikom zmeljemo paradižnik in še naprej kuhamo, približno pol ure. Vmes večkrat premešamo in pazimo, da nas brbotajoča tekočina ne opeče.
Vmes narežemo liste bazilike na poljubno velike kose. Po potrebi, baziliko predhodno operemo.
Ko je mezga kuhana in dosežemo poljubno gostoto, vsujemo baziliko v lonec in premešamo. Še vročo mezgo nalijemo v steklene kozarčke. Dobro zapremo s pokrovi in jih obrnemo na glavo. Zavijemo jih v brisačo ali odejo, ter pustimo, da se počasi ohlajajo. Če napolnimo kozarčke z zelo vročo mezgo, dodatna pasterizacija ni potrebna.
Mezgo hranimo v temnem in hladnem prostoru. Uporabimo jo lahko za pripravo pic, raznih omak za testenine, rižote in drugih jedi.
Brbončice vam bodo hvaležne!