Marelična marmelada z meto in manj sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Zame je marelična marmelada kraljica marmelad že od mojega otroštva. Marelica je tako hvaležen sadež, da ji lahko dodamo marsikaj – od drugih sadežev, zelišč do različnih začimb. Tokrat bomo marelico kombinirali z odličnim vonjem in okusom mete! Sledite receptu in nastala bo marelična marmelada z meto in manj sladkorja, kot ga najdemo v klasičnih receptih.

Pripomočki za marelično marmelado z meto

  • nož
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • ožemalnik citrusov
  • kozarci s pokrovčki
  • pečica za steriliziranje kozarčkov
  • tehtnica
  • večja posoda za kuhanje
  • štedilnik

Sestavine za marelično marmelado z meto

Za približno 15 x 3 dl kozarčkov:

  • 4 kg zelo zrelih marelic
  • 2 pomaranči (sok)
  • 1 limona (sok)
  • 800 g želirnega sladkorja 3:1
  • 20 g citronske kisline
  • 3 vejice mete
  • 2 žlici ruma (po želji, lahko izpustite)

Priprava merelične marmelade z meto in manj sladkorja

Pod tekočo vodo dobro operemo marelice. Prav tako meto.

Marelice prerežemo na polovice, izkoščičimo in odstranimo tudi morebitne druge nepravilnosti na sadju (črne pike, začetek kakšne gnilobe, itd).

Nato jih narežemo na drobne koščke. Najlažje je, če polovičko 3x prerežemo podolžno in nato prečno na majhne koščke priblžno 2 do 3 milimetre debele.

Takoj, ko marelice narežemo, jih prelijemo s sokom dveh pomaranč in ene limone, ki smo jih oželi, da sadje ne oksidira (ne porjavi).

Dodamo še citronsko kislino, 3 manjše vejice mete in na mali temperaturi pričnemo s kuhanjem. Na začetku vmes večkrat pomešamo. To je potrebno, da se na dnu marelice ne začno smoditi, saj nismo dodali vode.

Meto pustimo med marelicami, dokler nam marmelada ne zavre. Nato jo odstranimo, da ne bo pustila premočnega okusa. Ko marmelada zavre, jo na majhni temperaturi ob pogostem mešanju kuhamo nepokrito 30 minut. Nato dodamo želirni sladkor 3:1 in pokuhamo še 3 minute, da se sladkor raztopi. Želirnega sladkorja dodamo samo 800 g, saj so marelice že zelo sladek sadež in ga ne potrebujejo več. Za konzervans pa smo že dodali tako sok limone kot citronsko kislino.

V pečici, ogreti na 100 °C za 10 minut steriliziramo kozarce. Ko je marmelada kuhana ji, če želimo, dodamo 2 žlici ruma. Alkohol bo v vreli marmeladi takoj izhlapel, ostal pa bo okus, ki se krasno ujema z marelicami! Nato takoj, še vročo marmelado nalijemo v vroče kozarce in dobro zapremo. Pokrijemo jih z odejo ali debelejšo servieto in pustimo toliko časa, da se ohladijo.

Naslednji dan je marelična marmelada z meto in manj sladkorja pripravljena, da z njo napolnimo shrambo, ali pa že za prvo pokušino 😊.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor