Marelična marmelada brez želirnega sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Rada kuham in jem vse vrste marmelad, toda marelična marmelada je posebna. Nekateri ji pravijo tudi kraljica marmelad. Pogoji za dobro marelično marmelado so domače marelice, ki niso škropljene, malo potrpljenja, malo več časa, malo manj sladkorja, veliko ljubezni in nič želirnega sladkorja.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Marelična marmelada brez želirnega sladkorja – pripomočki:

  • vsaj 5-litrski lonec
  • kuhalnica
  • električna pečica
  • stekleni kozarčki s pokrovi
  • tehtnica
  • zajemalka
  • večja posoda
  • cedilo
  • palični mešalnik

Marelična marmelada brez želirnega sladkorja – sestavine

Za približno 2 l marmelade:

  • 3 kg domačih neškropljenih marelic
  • 1,8 kg sladkorja
  • 3 manjša jabolka
  • 1 limona

Marelična marmelada brez želirnega sladkorja

Marelice operemo, razkoščičimo in po njih posujemo sladkor. To lahko naredimo že dan prej in lonec z marelicami in sladkorjem pustimo v hladilniku.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Marelice s sladkorjem prestavimo v velik lonec, dodamo olupljena in narezana jabolka in vse skupaj kuhamo na srednjem ognju. Jabolka dodamo zato, ker vsebujejo pektin, ki pripomore k hitrejšemu strjevanju oz. večji gostoti. Počakamo, da zavre.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Ko so marelice mehke, jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če jih pretlačimo do konca, nastane marmelada, če pa pustimo koščke sadja, nastane marelični džem. To naredi vsak po svojem okusu.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Nato dodamo še limonin sok, ki prav tako pripomore k večji gostoti. Tako na naraven način dosežemo gostoto in ne po umetni poti z želirnim sladkorjem ali z raznimi praški. Peno sproti pobiramo z zajemalko.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Marmelado kuhamo na zmernem ognju in redno mešamo. Kuhamo jo toliko časa, dokler se ne zgosti. Nekateri imajo raje gostejšo, drugi redkejšo. Vsak jo skuha po svojem okusu. Medtem pa lahko eni in drugi operemo kozarčke in pokrove ter jih posušimo v pečici na 100 stopinjah Celzija. Ko je marmelada dovolj gosta oziroma po našem okusu, jo nalijemo v vroče kozarčke.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Kozarčke tesno zapremo in postavimo nazaj v pečico. Ko so vsi kozarčki v pečici, pečico spet ogrejemo do 100 stopinj Celzija, pustimo kakšno minuto in jo nato ugasnemo. Kozarčke z marmelado pustimo stati v pečici, dokler se ne ohladijo. Na ta način bo v kozarčkih zagotovo nastal vakuum in ni potrebno nobeno zavijanje v deke ipd. dodatno delo.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Naslednji dan, ko so kozarčki ohlajeni, lahko marmelado že poskusimo in uživamo v pristnem okusu domačih marelic. Le kaj je slajše od tega? 🙂

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Ostale kozarčke pospravimo na hladno ali jih še raje podarimo z veliko ljubezni, saj že znan slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec.

Marelicna marmelada brez zelirnega sladkorja

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 3.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor