Marelična marmelada brez želirnega sladkorja
Rada kuham in jem vse vrste marmelad, toda marelična marmelada je posebna. Nekateri ji pravijo tudi kraljica marmelad. Pogoji za dobro marelično marmelado so domače marelice, ki niso škropljene, malo potrpljenja, malo več časa, malo manj sladkorja, veliko ljubezni in nič želirnega sladkorja.
Marelična marmelada brez želirnega sladkorja – pripomočki:
- vsaj 5-litrski lonec
- kuhalnica
- električna pečica
- stekleni kozarčki s pokrovi
- tehtnica
- zajemalka
- večja posoda
- cedilo
- palični mešalnik
Marelična marmelada brez želirnega sladkorja – sestavine
Za približno 2 l marmelade:
- 3 kg domačih neškropljenih marelic
- 1,8 kg sladkorja
- 3 manjša jabolka
- 1 limona
Marelična marmelada brez želirnega sladkorja
Marelice operemo, razkoščičimo in po njih posujemo sladkor. To lahko naredimo že dan prej in lonec z marelicami in sladkorjem pustimo v hladilniku.
Marelice s sladkorjem prestavimo v velik lonec, dodamo olupljena in narezana jabolka in vse skupaj kuhamo na srednjem ognju. Jabolka dodamo zato, ker vsebujejo pektin, ki pripomore k hitrejšemu strjevanju oz. večji gostoti. Počakamo, da zavre.
Ko so marelice mehke, jih pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če jih pretlačimo do konca, nastane marmelada, če pa pustimo koščke sadja, nastane marelični džem. To naredi vsak po svojem okusu.
Nato dodamo še limonin sok, ki prav tako pripomore k večji gostoti. Tako na naraven način dosežemo gostoto in ne po umetni poti z želirnim sladkorjem ali z raznimi praški. Peno sproti pobiramo z zajemalko.
Marmelado kuhamo na zmernem ognju in redno mešamo. Kuhamo jo toliko časa, dokler se ne zgosti. Nekateri imajo raje gostejšo, drugi redkejšo. Vsak jo skuha po svojem okusu. Medtem pa lahko eni in drugi operemo kozarčke in pokrove ter jih posušimo v pečici na 100 stopinjah Celzija. Ko je marmelada dovolj gosta oziroma po našem okusu, jo nalijemo v vroče kozarčke.
Kozarčke tesno zapremo in postavimo nazaj v pečico. Ko so vsi kozarčki v pečici, pečico spet ogrejemo do 100 stopinj Celzija, pustimo kakšno minuto in jo nato ugasnemo. Kozarčke z marmelado pustimo stati v pečici, dokler se ne ohladijo. Na ta način bo v kozarčkih zagotovo nastal vakuum in ni potrebno nobeno zavijanje v deke ipd. dodatno delo.
Naslednji dan, ko so kozarčki ohlajeni, lahko marmelado že poskusimo in uživamo v pristnem okusu domačih marelic. Le kaj je slajše od tega? 🙂
Ostale kozarčke pospravimo na hladno ali jih še raje podarimo z veliko ljubezni, saj že znan slovenski pregovor pravi, da gre ljubezen skozi želodec.