Ajvar
Print Friendly, PDF & Email

Pogosto sem se izogibala priprave ajvarja v domači izvedbi, ker je bilo preveč dela in umazane posode. Namesto celodnevne priprave domačega ajvarja, sem se velikokrat odločila, da ga kupim kar v trgovini. Nato pa nekega dne dobim od ene starejše gospe prav poseben recept za pripravo tega odličnega ajvarja. Že ob samem prebiranju recepta sem bila prav navdušena in si rekla, da tole pa moram poskusiti in, če bo dober, ga pa res nikoli več ne kupim v trgovini. In res, ajvarja že nekaj let ne kupujem in ga pripravljam sama po tem sila enostavnem receptu.

Ajvar, ki ga bomo pripravili po tem receptu je odličnega okusa, veliko boljšega od tistih, ki jih dobimo v trgovini in je otročje lahek za pripravo, saj nam tudi paprike ni potrebno peči v pečici, nato ohlajati in lupiti. Naredimo pa lahko bodisi pekočo ali ne pekočo verzijo in ob dobrem skladiščenju, uživali v njegovem okusu celo leto.

Pripomočki za pripravo ajvarja

 • veliki lonec za kuhanje s pokrovom
 • multipraktik ali sekljalnik
 • penovka
 • 8 kozarcev za vlaganje s pokrovom velikosti 700 g

Sestavine za pripravo ajvarja

Za 8 x 700 g kozarcev:

 • 5 kg velikih, podolgovatih in ne pekočih rdečih paprik
 • 80 – 100 g česna (približno 2 glavi česna)
 • okoli 650 g čebule
 • 2 – 4 pekoče paprike (čilije) po lastni izbiri
 • 150 g soli
 • 180 g sladkorja
 • 500 ml sončničnega olja
 • 350 g gorčice
 • 500 ml kisa za vlaganje
 • 1000 ml vode

Količino in pekočo moč paprik lahko določite sami, odvisno od tega kako pekoč ajvar želite. Za primerjavo, v ta recept sem dodala dve srednje pekoči papriki in dobila blago pekoč ajvar.

Priprava ajvarja

Najprej operemo rdeče paprike, jih posušimo s kuhinjsko brisačo ter odstranimo peclje in semena. Tako očiščene paprike brez peclja in semen narežemo na večje kose, kar nam bo olajšalo nadaljno delo pri sekljanju v sekljalniku.

Sedaj vzamemo veliki lonec in vanj vlijemo 1 l vode in pol litra kisa za vlaganje.

Ko voda zavre, vanjo dodamo očiščene in narezane paprike in jih pustimo v vodi največ 3 minutke tako, da malo spremenijo barvo, nato jih s penovko poberemo iz vode in damo na cedilo. Če na enkrat ne gredo vse paprike v lonec, postopek z manjšo količino ponavljamo tako dolgo, da porabimo vso papriko.

Ko smo vse paprike prekuhali in jih dali na cedilo, jih pustimo, da se nekoliko ohladijo in popolnoma odcedijo.Vodo in kis, ki sta ostala v loncu zavržemo, lonec umijemo, saj ga bomo še potrebovali.

Medtem, ko se paprike hladijo, vzamemo sekljalnik in vanj damo očiščeno čebulo, česen, sol in sladkor ter pekoče paprike (čilije) v mojem primeru 2 srednje pekoči papriki. V kolikor ste ljubitelj zelo pekočih ajvarjev, potem dodajte 4 močno pekoče paprike, kot so čili paprike ali kaj podobnega. Za ne pekoč ajvar pekočih paprik ne dodajamo. Sedaj vse sestavine, ki smo jih dali v sekljalnik,  sesekljamo na čim bolj drobne kose.

Tako sesekljane sestavine stresemo v posodo, ki smo jo prej umili in pustili ob strani. V sekljalnik sedaj damo, dobro odcejene in nekoliko ohlajene rdeče paprike, ki jih, prav tako kot ostale sestavine, sesekljamo na čim bolj drobne kose.

Tudi sesekljane paprike dodamo v lonec k ostalim sestavinam in dobro premešamo.

Ko so vse sestavine res dobro premešane, vklopimo štedilnik in na močnem ognju, počakamo, da zavre. Med tem časom sestavine večkrat premešamo. Ko ajvar zavre, zmanjšamo temperaturo in ga kuhamo 20 minut, dodamo pol litra sončničnega olja in kuhamo še 10 minut.

Med tem časom dobro umijemo in osušimo kozarce in pokrovčke za vlaganje in jih postavimo v hladno pečico, ki jo segrejemo na 80 – 100 °C in v njej pustimo približno 10 minut.

Ko je ajvar kuhan, lonec odstavimo s štedilnika in takoj zatem dodamo 350 g gorčice in dobro premešamo.

Sedaj vzamemo še vroče kozarce iz pečice in vanj  nadevamo prav tako vroč ajvar.

Na kozarce dobro privijemo pokrovčke, ko so vsi kozarci napolnjeni, jih zložimoenega poleg drugega in zavijemo v brisačo ter pustimo, da se počasi ohlajajo. Domač enostaven ajvar je pripravljen. Ohlajene kozarce hranimo v kleti ali drugem, hladnem prostoru.

Že takoj lahko uživamo v odličnem okusu tega hitro pripravljenega ajvarja, ki bo ob primernem shranjevanju, počakal še celo leto.

Dober tek. 🙂

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor