Ajvar na makedonski način
Print Friendly, PDF & Email

Ko nekdo omeni ajvar, se takoj spomnim na piknik in čevapčiče. V bistvu je ajvar postal tradicija za prilogo jedem iz žara. Domači ajvar lahko naredimo blagi, polpekoči ali pekoči, odvisno za kakšne jedce ga kuhamo. Danes bomo pripravili ajvar, ki je zelo blizu pravi različici makedonskega  ajvarja.

ajvar-na-makedonski-nacin-7Ajvar na makedonski način – pripomočki:

  • pečica
  • skleda
  • stroj za mletje
  • nož
  • lonec
  • žlica
  • stiskalec česna

Ajvar na makedonski način – sestavine:

  • 5 kg rdeče mesnate paprike (najboljša je kurtovska kapija)
  • 2 jajčevca
  • 2 zvrhani žlici soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 6 žlic alkoholnega kisa
  • 2,5 dl olja
  • 5 strokov česna
  • hudi feferoni, čiliji

 

ajvar-na-makedonski-nacin-1

ajvar-na-makedonski-nacin-6

Ajvar na makedonski način – postopek:

Paprike in jajčevce zložimo v pekač od pečice, ki smo ga predhodno obložili s peki papirjem in jih popečemo v pečici na 220 stopinj celzija.

ajvar-na-makedonski-nacin-2

Pečene zložimo v skledo in počakamo, da se nekoliko ohladijo.

ajvar-na-makedonski-nacin-3

Nato papriko in jajčevce olupimo. Paprikam odstranimo koščice in vse zmeljemo na stroj za mletje.

ajvar-na-makedonski-nacin-4

Zmleto papriko in jajčevce presipamo v lonec in dodamo stisnjen česen, sol, sladkor, kis in 1/2 dl olja. Premešamo in kuhamo na zmernem ognju. Med kuhanjem postopoma dodajamo preostanek olja, ki se med kuhanjem lepo poveže z maso.
Kuhanje traja cca. 1 in 1/2 ure.

ajvar-na-makedonski-nacin-5

Iz navedene količini dobimo 7 do 8 kozarcev po 370 ml.

ajvar-na-makedonski-nacin-7

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 46 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor