Kako enostavno začiniti biftek ali meso
Print Friendly, PDF & Email

Kako enostavno začiniti biftek ali meso, da ne bo umazane posode ali popacane kuhinje? Pomagate si lahko kar z embalažo v kateri ste meso prinesli domov.

Kako enostavno začiniti biftek ali meso – pripomočki:

  • folija za živila
  • najlonska vrečka
  • ali skleda
  • nož
  • deska

Kako enostavno začiniti biftek ali meso – sestavine:

  • izbrano meso
  • začimbe po lastni izbiri

Kako enostavno začiniti biftek ali meso – postopek priprave

Kadar meso kupite v trgovini ali pri mesarju vam ga seveda zavijejo ali zapakirajo v vrečko. Doma lahko embalažo izkoristite in skrajšate pot do končnega rezultata. Ko je biftek ali meso za pečenko  zavito v prozorno folijo za živila le to razgrnete po kuhinjskem pultu odstranite meso, preko nje posipate vse začimbe in sol ter meso povaljate po začimbah. Vse pokapljate še s sezamovim oljem, zavijete ter tako začinjeno meso pospravite na hladno do priprave.

Manjši kosi kot je perutnina ali narezano meso za pripravo v voku so običajno pakirani tudi v najlonsko vrečko. Doma le to odprite, preko vsebine dodajte izbrane začimbe, sol in nekaj kapljic sezamovega olja. Vrečko napolnite z zrakom ter na vrhu zaprite z vrtenjem tako, da zrak ostane v vrečki. Vsebino vrečke z zrakom nato dobro pretresite in meso se bo enakomerno začinilo. Do priprave lahko začinjeno meso shranite na hladno kar v vrečki tako vam ne bo potrebno prati sklede v kateri bi sicer začinili meso.

Ko imate meso doma ali ga vzamete iz domačega zamrzovalnika takrat boste za začinjanje morali uporabiti skledo. Najenostavneje je vse sestavine stresti v posodo in premešati. Tudi ko začinjate samo meso je dovolj, da uporabite eno posodo v katero stresete meso, dodate vse začimbe, premešate in do priprave pokrito pustite v marinadi na hladnem.

Če boste mesu dodali svežo zelenjavo in zamrznjene sestavine, kot so na primer zamrznjeni jurčki je postopek enak. Sesekljate začimbe in jih z vsemi ostalimi sestavinami premešate v eni posodi. Sestavine naj nekoliko odležijo, nato pa jih pretresite v pekač tako, da bo meso na vrhu in pričnite s peko.

Pameten nasvet
Da začimbe dobro opravijo svojo nalogo je potrebna vsaj kakšna ura. Meso pa lahko začinite tudi dan prej in tako pripravljeno hranite na hladnem saj bo tako dozorelo, se nekoliko zmehčalo in pridobilo aromo začimb. Začimbe, ki imajo antiseptične lastnosti so odlične za pripravo marinad in mesa, ki mora nekoliko odležati še posebej v poletnem času, saj zagotavljajo mikrobiološko stabilnost in preprečujejo hitro pokvarljivost. V ta namen lahko uporabite suh origano, žajbelj, rožmarin ali timijan. Najboljše pa so seveda sveže začimbe.
Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor