Sirup iz limonine mete
Sirup iz limonine (citronske) mete je odlična osvežitev, primerna za vse letne čase, saj ima nežen in zelo osvežilen okus po limoni. V poletnih mesecih si sirup razredčimo z vodo in po želji dodamo led ter uživamo v okusni in osvežilni pijači. V zimskem času pa sirup dodamo čaju in dobimo zelo okusen čaj, ki ga ni potrebno dodatno sladkati ali dodajati limone.
Tako pripravljen sirup iz limonine mete bo v hladnem in temnem prostoru počakal celo leto in še več, zato predlagam, da si naredite zaloge ker je res odličnega okusa.
Pripomočki za sirup iz limonine mete
- velika posoda volumna 6l ali več
- cedilo
- lijak
- 5 steklenic volumna 1 l (ali primerna količina manjših) s pokrovčki
Sestavine za sirup iz limonine mete
Za 4,5 do 5 l sirupa iz limonine mete:
- 800 g oprane in narezane limonine mete
- 5000 ml vode
- 4000 g sladkorja
- 1500 g limon
- 4 vrečke vaniljevega sladkorja
Kako pripravimo sirup iz limonine mete
Sveže nabrano limonino meto operemo, očistimo in narežemo na manjše kose.
Tako narezano limonino meto stresemo v veliko posodo (vsaj 6 l) in prilijemo 5 l vode. Pokrijemo in pustimo namočeno na sobni temperaturi 24 ur.
Naslednji dan oziroma po poteku 24 urnega časa, posodo pristavimo na štedilnik, počakamo da zavre in kuhamo 10 minut. Odstavimo in skozi cedilo precedimo tekočino v drugo posodo. Metine lističe, ki so ostali v cedilu, s pomočjo žlice ali gaze (če smo jo položili v cedilo) stisnemo in izžamemo ves sok iz mete.
Posodo z tekočino ponovno pristavimo na štedilnik, dodamo 4 kilograme sladkorja in 4 vrečke vaniljevega sladkorja in med segrevanjem dobro premešamo.
Počakamo, da zavre in kuhamo približno 15-20 minut oziroma tako dolgo, da se sladkor popolnoma raztopi. Med kuhanjem večkrat premešamo.
Ko se sladkor raztopi, posodo odstranimo z ognja in sestavinam dodamo limonin sok, ki samo ga dobili iz 1,5 kilograma limon, ki smo jih dobro oželi.
Dobro premešamo in s pomočjo lija vlijemo v čiste in sterilizirane steklenice. Steklene flaše pripravimo tako, da jih operemo, posušimo in za 10 minut postavimo v pečico, ki smo jo pred tem segreli na 80 stopinj Celzija.
Ko smo še vroč sirup prelili v steklenice, te dobro zapremo in pustimo an sobni temperaturi, da se počasi in postopoma ohladijo. Ko je ohlajen, je sirup že pripravljen za uporabo, sicer pa ga hranimo v hladnem in temnem prostoru.
Sirup pri v poljubnem razmerju razredčite z vodo ali pa ga približno 2 jušni žlici dodajte v še vroč čaj.
Na zdravje! 🙂