Sirup iz limone in smrekovih vršičkov
Print Friendly, PDF & Email

Če ste ljubitelj naravnih in domačih izdelkov, ki krepijo vaš imunski sistem, pomagajo pri gripi in prehladu in še kaj, potem je sirup iz limone in smrekovih vršičkov, pravi recept za vas.

Priprava sirupa je zelo preprosta in zanj ne potrebujete veliko sestavin. Po tem receptu, boste dobili nekaj več kot 1 liter sirupa. Tako narejen sirup iz limone in smrekovih vršičkov bo v hladnem in temnem prostoru počakal tudi več mesecev, v hladilniku pa celo leto.

Sirup iz limone in smrekovih vršičkov je zelo prijetnega in sladko kislega okusa, ki bo navdušil tudi najmlajše.

Pripomočki za pripravo sirupa iz limone in smrekovih vršičkov

  • 3 stekleni kozarci s pokrovom velikosti 1 l
  • 1 steklen kozarec s pokrovom  velikosti 1,5 l
  • velika jušna žlica
  • manjše cedilo
  • mala čajna žlička

Sestavine za sirup iz limone in smrekovih vršičkov

Za cca. 1 liter sirupa:

  • 350-400 g sveže nabranih smrekovih vršičkov
  • 1,5- 2 kg rjavega nerafiniranega sladkorja
  • 3 vrečke vanilijevega sladkorja
  • sok ene sveže stisnjene limone

Postopek priprave sirupa iz limone in smrekovih vršičkov

Najprej naberemo smrekove vršičke. Nabiramo jih v pomladnem času, nabiramo mehke, na otip medene mlade poganjke, vršičke.

Vzamemo 3 steklene kozarce (1 liter) in na dno vsakega damo plast smrekovih vršičkov. Čez s pomočjo velike žlice vsujemo plast sladkorja (3-4 žlice sladkorja na plast vršičkov).

Čez plast sladkorja ponovno damo plast vršičkov, čez katere zopet posujemo sladkor in tako naprej, dokler ne napolnimo vseh kozarcev. Zadnja, vrhnja plast naj bo sladkor, čez katerega potresemo še vrečko vaniljevega sladkorja (na vsak kozarec uporabimo eno vrečko vaniljevega sladkorja).

Pomembno je, da med zlaganjem vrstnega reda vršičkov in sladkorja sestavin ne pritiskamo in tlačimo navzdol, kajti v tem primeru sladkor ne bo v celoti raztopljen.

Do vrha napolnjene kozarce dobro zapremo s pokrovom in jih postavimo na sonce.

Počakamo 4 dni, nato pa kozarce dobro pretresemo in pustimo še 7 dni na soncu. Po poteku tega časa se sladkor popolnoma raztopi in smrekovi vršički dobijo rumenkasto barvo. V kolikor se sladkor še ni popolnoma raztopil, steklene kozarce ponovno pretresemo in pustimo še nekaj dni na soncu. Šele, ko je sladkor popolnoma raztopljen, je naš sirup pripravljen za nadaljnjo obdelavo.

Tokrat vzamemo večji steklen kozarec za vlaganje (volumna 1,5 l) in nanj postavimo manjše cedilo. V kozarec preko cedila postopoma vlivamo raztopljeni sladkor in smrekove vršičke.

Ko je cedilo napolnjeno z vršički, vzamemo malo čajno žličko in previdno pritisnemo vršičke na cedilu, da iztisnemo smrekov sok.

Ko smo iztisnili sok iz cedila, odstranimo vršičke in nadaljujemo s prelivanjem. Postopek ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka narejenega sirupa.

Ko smo precedili ves sirup iz smrekovi vršičkov, mu dodamo še iztisnjen sok ene limone, ki ga prav tako vlijemo skozi cedilo, da cedilo prestreže morebitne delce limone.

Sirup iz limone in smrekovih vršičkov je pripravljen, le še premešamo ga s pomočjo žlice, dobro zapremo s pokrovom in postavimo na hladno in temno mesto.

Sirup iz smrekovih vršičkov in limone uživamo predvsem v hladnejših mesecih, ko nas pestijo prehladna obolenja in gripa. Lahko ga jemljemo tudi preventivno, da se obranimo prehlada in si izboljšamo imunski sistem.
Dodajamo ga kot sladilo čaju, si ga zmešamo z toplo vodo …

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor