Sirup iz aronije in črnega grozdja
Osvežilen in zelo okusen napitek, poln vitaminov, še posebej, če za pripravo uporabimo sadje iz lastne pridelave. Sledite temu receptu in si pripravite 4 do 5 l odličnega sirupa iz aronije in črnega grozdja, da boste lahko uživali v okusu sadežev skozi celo leto.
Pripomočki za sirup iz aronije in črnega grozdja
- električni sekljalnik
- drobno cedilo ali gaza za odcejanje kuhanega sadja
- Steklenice z zamaški
Sestavine za sirup iz aronije in črnega grozdja
Za 4 – 5 litrov sirupa:
- 1 kg sveže aronije
- 1 kg svežega črnega grozdja po lastni izbiri
- 2 kg sladkorja
- 3 bio limone
- 3 vrečke vanilijevega sladkorja
- 4,5 l vode
Priprava sirupa iz aronije in črnega grozdja
Sveže sadje najprej dobro očistimo in operemo ter odstranimo vse peclje tako, da dobimo samo jagode aronije in grozdja.
Vzamemo veliki lonec in vanj vlijemo 4,5 l vode. Postavimo na štedilnik in na srednje močnem ognju segrevamo.
Med tem časom očiščene in oprane jagode v sekljalniku sesekljamo. Po potrebi v sekljalnik dodamo malo vode, da se sadje lažje seseklja in spremeni v kašo.
Tako pripravljeno sadno kašo vlijemo v vodo, ki jo segrevamo na štedilniku.
Premešamo in nadaljujemo s segrevanjem. Bio limone operemo in narežemo na kolute ter dodamo v lonec k ostalim sestavinam.
Počakamo, da sestavine zavrejo, nato pa ob zmernem vrenju kuhamo na srednje močnem ognju kuhamo 25 minut. Nato odstavimo s štedilnika in precedimo v drugo posodo. Ostanke sadja na cedilu pretlačimo s pomočjo žlice ali precedimo oziroma ožamemo skozi gazo.
Tako odcejeno tekočino postavimo nazaj na ogenj in nadaljujemo s kuhanjem. V tekočino stresemo 2 kg sladkorja in 3 vrečke vanilijevega sladkorja ter premešamo. Počakamo, da sok zavre in kuhamo še 10 do 15 minut.
Med tem časom pripravimo steklenice. Steklenice in zamaške dobro operemo in postavimo v segreto pečico na 100 °C za 10 minut.
Kuhan sirup iz aronije in črnega grozdja odstranimo s štedilnika in pustimo, da se malo ohladi, nato pa še toplega vlijemo v segrete steklenice, ki jih dobro zapremo.
Tako pripravljene in zaprte steklenice ponovno postavimo v segreto pečico in segrevamo na 80 °C za pribvližno 10 minut. Izklopimo pečici in pustimo, da se sirup v njej počasi popolnoma ohladi.
Naslednji dan ga pospravimo v klet oziroma drug temen in hladen prostor. Sirup iz aronije in grozdja je pripravljen. Postrežemo ga tako, da v kozarec vlijemo nekaj sirupa in ga razredčimo z vodo.
Na zdravje! 🙂