Refoškov liker z borovnicami
Iz odličnega vina refošk ter iz gozdnih borovnic, lahko ustvarimo božansko dober refoškov liker z borovnicami. Dodali bomo manj sladkorja in še malo limone za svežino – in imeli bomo res odličen aperitiv, ki ga bomo z veseljem postregli vsakemu gostu.
Pripomočki za refoškov liker z borovnicami:
- lijak
Sestavine za refoškov liker:
Za 3 litre likerja:
- 2 litra vina refošk
- 2 bio limoni
- 300 g borovnic
- 600 g sladkorja
- 1 vanilin palčka ali 3 vanilin sladkorji
- 300 ml ruma
Postopek za refoškov liker:
Pripravimo si vse sestavine za izdelavo likerja. Najbolj je, če si lahko priskrbimo domač refošk, katerega aroma bo dodala tisto “piko na i”.
Refošku dodamo sladkor, vanilin palčko ali vanilin sladkor in ob stalnem mešanju pustimo, da skoraj zavre. Tik pred vretjem pa dodamo na 1 cm kolute narezano bio limono, ki jo prej še dobro operemo ter borovnice. Borovnice lahko imamo tako sveže, kot zamrznjene. Pomembno je le, da so to gozdne borovnice, ki oddajo v liker pravo aromo.
Pustimo, da refoškov liker z borovnicami zavre ter naj čisto rahlo vre 4 do 5 minut. Sedaj lonec odstavimo iz grelne površine, vse še enkrat dobro premešamo ter pustimo približno 15 minut, da limone in borovnice oddajo svojo aromo in svežino.
Nato limone poberemo iz likerja in vse precedimo, da dobimo liker brez borovnic.
Precejen liker pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, nato mu dodamo rum. Rum je lahko katerikoli po vaših željah, jaz pa najraje dodam aromatiziran rjavi rum. Količino ruma pa prav tako dodajamo po naših željah. Jaz ga dodam približno 100 ml na 1 liter likerja.
Nato ohlajen refoškov liker ustekleničimo in dobro zapremo s pokrovčki.
Hranimo ga na temnem in ne pretoplem prostoru tudi do leto dni – vendar verjamem, da ga bo prej zmanjkalo in bomo morali narediti novega 🙂
Na zdravje! 😊