Preprost mandarinin liker
Print Friendly, PDF & Email

Mandarine so čudežno sadje, iz katerega lahko naredimo tisoč in eno stvar. Jaz osebno zelo rada pripravljam likerje, zato vsako jesen pripravim mandarinin liker. Njegova priprava je zelo preprosta. Najbolj všeč mi je, ker lahko z malo dobre volje izkoristimo čisto vse: lupino, sadež in ostanke mandarin, ki jih lahko uporabimo za sladico. Tokrat se bom osredotočila na pripravo likerja.

Preprost mandarinin liker

Preprost mandarinin liker – pripomočki za pripravo:

  • velik steklen kozarec (okoli 1000 ml, malo manj)
  • pečica
  • steklenice, v katere bomo pretočili liker
  • ožemalnik za citruse

Preprost mandarinin liker – sestavine:

  • 15 mandarin
  • 2 limoni
  • 20 žlic sladkorja
  • 1 l alkohola (viljamovke, belega ruma, vodke ipd.)

Preprost mandarinin liker – postopek priprave:

Steklen kozarec operemo z vročo vodo in ga posušimo v vroči pečici, ki smo jo predhodno segreli na 100 stopinj Celzija. Mandarine olupimo in operemo. (Če so mandarine ekološke, lupine ne vržemo, temveč jo izkoristimo za pripravo mandarininega prahu.) 10 mandarin razdelimo na posamezne koščke in jih damo v steklen kozarec. Izmenično dodajamo mandarine in sladkor.

Preprost mandarinin liker

Na koncu ožamemo sok preostalih petih mandarin in dveh limon. Vse skupaj zalijemo z alkoholom po izbiri (jaz sem tokrat z viljamovko).

Preprost mandarinin liker

Dobro zapremo in pretresemo. Postavimo nekam na temno in kjer ni pretoplo. Če pa so zunaj dobre vremenske razmere, postavimo kar na teraso, kjer bo sonce pridno topilo sladkor. V tem prostoru — bodisi na terasi bodisi nekje v kleti na temnem — pustimo stati vsaj tri tedne. Vmes večkrat pretresemo in preverjamo, ali se je sladkor raztopil.

Preprost mandarinin liker

Po treh tednih, ko se je sladkor raztopil in so se okusi povezali, tekočino precedimo v steklenice, ki smo jih namenili za liker. Mandarin ne zavržemo, temveč jih uporabimo kot sestavino za sladico.

Preprost mandarinin liker

Steklenice, ki smo jih predhodno oprali z vročo vodo, posušili  v vroči pečici in nato ohladili, postavimo nekam na hladno. Odprt liker je treba porabiti v 14 dneh, stati pa mora na hladnem.

Preprost mandarinin liker

Preprost mandarinin liker je zares preprost, a kljub temu zelo okusen, relativno sladek, zato bo všeč tudi tistim, ki niso pretirani oboževalci alkohola (takšna sem jaz :)). Postrežemo ga v lepih kozarcih in dodamo kar nekaj kock ledu. Čin-čin!

Preprost mandarinin liker

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor