Preprost aromatičen slivov liker
Print Friendly, PDF & Email

Ko pride sezona sliv, jih je preprosto treba izkoristiti tudi za aromatičen slivov liker. Njegova priprava je smešno enostavna, rezultat pa okusen in nadvse aromatičen liker, s katerim boste lahko ponosno postregli vsakega gosta. Lahko je tudi izvirno darilo ob rojstnem dnevu, v prazničnem času ali kar tako kot znak pozornosti. Še najbolje pa je, ko si po napornem dnevu v službi sami postrežemo z njim in uživamo v čudovitih okusih, ki smo jih sami ustvarili. Nobena kupljena pijača se ne more postaviti po robu takšnim domačim izdelkom, narejenim z neškropljenim sadjem, ljubeznijo in s srcem.

Preprost aromaticen slivov liker

Preprost aromatičen slivov liker – pripomočki:

  • 3-litrski lonec
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • kuhinjska deska
  • kuhinjski nož

Preprost aromatičen slivov liker – sestavine:

  • 750 g (razkoščiščenih) sliv 
  • nekaj klinčkov (2 do 3)
  • 1 cimetova palčka
  • 500 ml vode
  • 380 g sladkorja
  • 30 g vaniljevega sladkorja
  • 400 ml belega ruma
  • 350 ml vodke

Preprost aromatičen slivov liker – postopek:

Slive operemo in razkoščiščimo. Izberemo trše slive, ki še niso zelo zrele kot za marmelado. Slive zalijemo z vodo, dodamo cimetovo palčko in klinčke. Kuhamo 20 minut.

Preprost arometicen slivov liker

Po 20 minutah je videti tako, kot na spodnji sliki, diši pa vse do sosedov. 🙂

Preprost arometicen slivov liker

Precedimo in v dobljeno tekočino dodamo (vmešamo) navaden sladkor in vaniljev sladkor. Pustimo stati 10 ur nekje na hladnem, najbolje kar v shrambi. Nato v to vlijemo vodko in bel rum. Premešamo in pustimo stati še dva tedna.

Liker lahko takoj prelijemo v stekleničke ali pa ga pustimo stati v večjem loncu. Pomembno je, da je v zaprti posodi in v temnem prostoru. Tako naj počiva 14 dni, da se okusi povežejo, potem pa je primeren za pitje.

Preprost aromaticen slivov liker

Po dveh tednih dobimo odličen in zelo aromatičen liker, ki bo navdušil vsakega gosta. Čin-čin!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor