Prav posebna limonada
Print Friendly, PDF & Email

Limonada … Preprost in zdrav osvežilen napitek, ki ga lahko kadarkoli pripravimo kar sami. Z malo domišljije pa lahko ustvarimo prav posebno limonado: če osnovnim sestavinam dodamo sveže liste aromatičnih zelišč ali opojno dišeče cvetove, v hipu pričaramo omamno nežne mavrice okusov. Zato si žejo v toplih pomladnih in poletnih dneh pogasite s prav posebno limonado.

prav-posebna-limonada-1Prav posebna limonada – pripomočki:

  • vrč
  • nož
  • ožemalnik agrumov
  • manjše gosto cedilo

Prav posebna limonada – sestavine:

  • 1 l vode
  • 1 večja limona
  • dodatki po okusu: listi mete, melise, cvetovi sivke, sveže nabrana bezgova socvetja, akacijeva socvetja
  • sladkor po okusu

prav-posebna-limonada-2

Prav posebna limonada – postopek:

Limono preprežemo na pol in iztisnemo sok v ožemalniku citrusov, lahko pa ga iztisnemo tudi z roko ali s pomočjo manjše žličke. Sok limone vmešamo v vodo, po okusu sladkamo in premešamo. Dodamo še liste ali cvetove aromatičnih rastlin:

  • meta in melisa limonadi dodata osvežilno aromo, ki prija v vročih poletnih dneh,
  • pri cvetovih sivke bodimo nekoliko previdnejši in jih zaradi intenzivnega vonja dodamo raje manj,
  • bezgovi in akacijevi cvetovi limonado obogatijo z rahlo sladkastim okusom in opojno aromo cvetočih gozdov; pri bezgovih in akacijevih cvetovih ni treba skopariti in jih lahko v vrč damo kar celo pest.

prav posebna limonada

Limonado pustimo stati vsaj 30 minut, arome pa se iz rastlin izločajo še več ur, zato lahko z istimi rastlinami pripravimo več napitka.

Limonada je izvrsten naravni napitek, ki ohlajen odžeja poleti, pozimi pa vas bo topla limonada prijetno pogrela in poživila. Prav posebna limonada ponuja še malo dodatne čarobnosti okusov, zato samo še: na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Eva

Navdušena in zvedava raziskovalka sveta in sebe: lepot in darov narave, skrivnosti različnih kultur in svojih notranjih doživetij, občutkov in vtisov. Vse to so tudi moja kulinarična raziskovanja: prepletanje in nadgradnja tradicionalnih receptov, spoznavanje "naravne" kuhinje in izvirni eksperimenti.

Dodaj odgovor