Metin sirup z limono in sladilom – brez sladkorja
Print Friendly, PDF & Email

Naravni, domači sirupi so ena najboljših in osvežilnih pijač za poletni čas, kot tudi pomoč pri ohranjanju imunskega sistema v zimskem času. Ker pa se vedno več ljudi izogiba obilici rafiniranega sladkorja, je tukaj metin sirup z limono in sladilom, brez dodanega sladkorja 😊.

Pripomočki za metin sirup z limono brez sladkorja:

  • žlica
  • nož
  • posoda za gretje
  • cedilo
  • lijak
  • steklenice

Sestavine za metin sirup z limono brez sladkorja

Za 2 litra sirupa:

  • 200 g metinih listov
  • 600 g eritritola (sladilo)
  • 4 g čiste stevie
  • 40 g citronske kisline
  • 3 bio limone
  • 1,2 l vode
Opomba avtorice
Lahko tudi kupimo eritritol s stevio in s 700 g te mešanice nadomestimo zgoraj omenjen eritritol in čisto stevio.

Priprava metinega sirupa z limono brez sladkorja

Meto dobro speremo pod vodo in odcedimo.

Vzamemo globoko posodo ter iz stebel potrgamo metine liste. Če želimo dobiti lepo, skorajda prozorno barvo soka, potem listov nič ne režemo, mečkamo ali meljemo. Ko potrgamo vse liste, nanje na tanke kolobarje (3 do 4 milimetre debele) narežemo limono.

Limona je naravni konzervans, prav tako pa bo preprečevala dvig metinih listov na površje, ko bomo nanje nalili tekočino. V posebni posodi pripravimo vodo, vanjo damo citronsko kislino, eritritol in stevio.

Vse te sestavine segrejemo do vretja ob stalnem mešanju, da dobimo enotno raztopino. S to sladko tekočino prelijemo metine liste z limono in pustimo stati 24 ur.

Po 24 urah premešamo meto, limono ter tekočino. Precedimo preko čim bolj drobnega cedila, da bo sok res čist, ter dobljeno tekočino še enkrat segrejemo do vretja.

Ta sirup vsebuje kot konzervansa le limono in citronsko kislino, ne vsebuje pa sladkorja, ki je tudi naravni konzervans. Zato je potrebno sirup sedaj še enkrat prevreti, da mu podaljšamo obstojnost. Ko sirup zavre, vzamemo sterilne steklenice, kozarčke ali kakšno drugo stekleno posodo in natočimo vanje sirup. Dobro zapremo ter damo pod brisačo dokler se kozarčki ne ohladijo.

Opomba avtorice
Jaz steriliziram kozarce v pečici za 10 minut na 110 °C. Vrel sirup natočim še v vroče kozarce.

Kot smo že omenili, ta sirup ne vsebuje konzervansa sladkorja, zato priporočam, da metin sirup z limono in sladilom shranjujete v manjših stekleničkah. Ko boste posamezno stekleničko odprli je dobro, da vsebino porabite v nekaj dneh. Ima manjšo obstojnost kot klasični sirupi s sladkorjem.

Na zdravje 😊!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor