Metin sirup brez citronske kisline
Print Friendly, PDF & Email

V poletnem času raste ogromno božansko dišeče mete. Če list mete zmečkamo med prsti, se razvije res omamen vonj, ki pa si ga lahko shranimo tudi za kasnejše dni tako, da naredimo metin sirup.
V tem receptu bomo skupaj naredili metin sirup brez citronske kisline. Torej brez vsakega motilca vonja in okusa sveže mete.

Metin sirup brez citronske kisline

Pripomočki za metin sirup:

  • 3 steklenice s pripadajočimi zamaški

Sestavine za metin sirup:

Za 3 litre sirupa:

  • 1 velik šop mete
  • 1,5 kg sladkorja
  • 1,5 litra vode
  • 4 bio limone

Postopek za metin sirup brez citronske kisline:

Meto vedno nabiramo v lepem, sončnem vremenu. Saj bo takrat najbolj polna z eteričnimi olji ter posledično vonjem in okusom.
Nabrano meto zelo na hitro speremo pod tekočo vodo in jo osušimo na brisački ali servieti. Nikoli je v vodi ne namakamo.
Potrebujemo še bio limone, ki jih tudi dobro operemo.

Metin sirup brez citronske kisline

V posodi med mešanjem zavremo 1,5 litra vode in 1,5 kg sladkorja. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in pustimo vreti 5 minut. Nato posodo odstavino in grelne površine in pustimo, da se delno ohladi.

Metin sirup brez citronske kisline

Medtem metine liste in vrhove potrgamos stebel ter jih parkrat prerežemo. Lahko s škarjami ali z nožem. Tako se bosta iz listov in vrhov hitreje izločila vonj in okus.
Sedaj te liste prelijemo z vročo mešanico vode in sladkorja ter vse premešamo.

Metin sirup brez citronske kisline

Limone narežemo na drobne kolute, približne debeline pol centimetra in jih razporedimo po vrhu. Posodo pokrijemo in pustimo stati med 12 in največ 20 ur.

Metin sirup brez citronske kisline

Vmes lahko nastajajoči sirup večkrat premešamo, vendar res pazimo na higieno, da vedno vzamemo svežo žlico, kuhalnico.
Po urah namakanja sirup precedimo in dobro ožamemo v posodo, kjer ga bomo še enkrat prekuhali.

Metin sirup brez citronske kisline

Tokrat ni nujno, da ga zavremo, ampak mora temperatura doseči preko 80 °C. Nato metin sirup brez citronske kisline flaširamo v sterilne steklenice. Steklenice steriliziramo ali v pečici, za 10 minut na 120 °C, ali s prekuhavanjem v vreli vodi.

Metin sirup brez citronske kisline

Metin sirup brez citronske kisline

Tako pripravljen metin sirup brez citronske kisline bo zdržal sigurno pol leta, v hladnejšem in temnem prostoru.

Metin sirup brez citronske kisline

Prijetno, osvežilno sladkanje želim 🙂

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor