Metin sirup
Print Friendly, PDF & Email

V poletnih mesecih je metin sirup nadvse osvežujoč in zaradi minta deluje še bolj osvežilno. Če mu dodamo še kapljico zelene  metine arome, pa poleg osvežilnega okusa, postane še privlačen na oko. Pozimi se kakšna žlička metinega sirupa, zelo poda v čaj. V poletnih mesecih se lahko z dodatkom ledu postreže kot ledeni čaj.

metin-sirup-1Metin sirup – pripomočki:

  • večji steklen kozarec
  • deska za rezanje
  • nož
  • večji lonec
  • cedilo
  • gaza
  • kuhalnica

Metin sirup – sestavine:

Za 3 litre sirupa

  • 150 g mete (vključno s peclji)
  • 2 l vode
  • 2 kg sladkorja
  • 70 g citronske kisline
  • 2 žlici metine jedilne arome (ni obvezno)

Metin sirup – postopek:

Sveže nabrano meto očistimo morebitnih smeti in živalic ter jo z nožem narežemo na trakove. Narežemo tudi metina stebla.

metin-sirup-7V lonec nalijemo 2 litra vode in jo prevremo. Vre naj vsa 3 minute.  Med tem, ko se bo voda ohlajala, v njej stopimo citronko. Narezano meto damo v večji steklen kozarec in jo prelijemo s prekuhano vodo, ki naj bo še topla – ne vroča. Kozarec prekrijemo z gazo in pustimo, da se sestavine v njem namakajo 24 ur. Če kdo želi uporabiti manj citronke, lahko namesto nje doda na krhlje narezane limone.

metin-sirup-8 Po 24 urah vodo z meto precedimo. Odcejeno meto ožamemo še z rokami, da iz nje potegnemo kar največ arome.

metin-sirup-10Nato tekočino še enkrat precedimo skozi gazo, da bi odstranili morebitne najmanjše delce smeti.

metin-sirup-11Tekočino prelijemo v večji lonec in dodamo 2 kg sladkorja. Ob rahlem segrevanju ves čas mešamo, da se sladkor popolnoma stopi. Soka ne zavremo, samo toliko, da postane topel, da se sladkor lažje topi.

metin-sirup-12In sedaj imamo možnost, da s kuhanjem sirupa zaključimo in sok nalijemo v steklenice ali pa zaradi barve in malo izrazitejšega okusa, dodamo še 2 žlici metine arome, premešamo in nalijemo v steklenice.

metin-sirup-3Pri nas se običajno odločimo, da nekaj steklenic naredimo v naravni barvi in nekaj v intenzivno zeleni.

metin-sirup-4

In sedaj še zadnji del kuhanja sirupa, ki bo poskrbel, da bo sok obstojen leto ali več. V lonec na dno položimo krpo, preko nalijemo vodo cca. 10 cm v višino in vanj naložimo steklenice s sirupom. Pustimo, da voda rahlo zavre, nato izklopimo in pustimo, da se steklenice ohladijo.

metin-sirup-6

Na zdravje!

metin-sirup-2

Ocena:
Skupaj: 39 Povprečno: 4.4]

2 misli o “Metin sirup

Dodaj odgovor