Kefir
Print Friendly, PDF & Email

Kefir je odličen, osvežilen in predvsem zelo zdrav napitek, ki ga lahko s pomočjo kefirjevih glivic oziroma zrnc in mleka, pripravimo tudi doma brez kakršnih koli izkušenj v kuhinji.
Priprava kefirja je zelo preprosta in za dober kefir potrebujemo le dve sestavini in sicer: kefirjeva zrna, ki jih bomo z lahkoto dobili, če se le malo ozremo naokoli po spletu ali povprašamo med prijatelji in znanci ter mleko. Ko enkrat imate kefirjeva zrnca, jih potem razmnožujete sami in delite naprej.

Zakaj je dobro pitje kefirja?
Veliko krat sem že slišala, da je kefir napitek stoletnikov. Ta zelo zdrav napitek nam pomaga pri vzdrževanju in krepitvi imunskega sistema, ureja našo prebavo, čisti telo, uravnava sladkor, pomaga pri regeneraciji jeter in še veliko več. V primeru, da ga pripravljamo s kozjim mlekom, je dober za vse tiste, ki so občutljivi na pljučne bolezni. Predlagam, da poiščete kefirjeva zrnca, sledite temu receptu ter si vsak drugi ali tretji dan pripravite nov liter kefirja. Po tem receptu bomo pripravili 1 l kefirja, ki bo zadostoval za 4 osebe. Priporočena količina kefirja je 2,5 dl na dan na osebo.

Pripomočki za pripravo kefirja

  • keramična ali steklena posoda volumna 1,5-2 litra
  • lesena kuhalnica ali plastična žlica
  • plastično cedilo
  • manjši keramični lonček ali posodica volumna 1,5 dl

Sestavine za pripravo kefirja

Za 1 liter domačega kefirja:

  • 1 l mleka z 3,2%mm (lahko je kravje ali kozje mleko, še najboljše je, če uporabimo domače polnomastno mleko)
  • 1 velika jušna žlica – 18- 20 g kefirjevih zrnc

Kako pripravimo kefir

Zelo pomembno je, da za pripravo kefirja uporabljamo samo keramične in steklene posode, plastično cedilo za odcejanje narejenega kefirja in plastično ali leseno žlico za mešanje sestavin med pripravo. V kolikor bi uporabili kovinske pripomočke, bi v trenutku uničili kefirjeva zrna.

V keramično ali stekleno posodo vlijemo 1 l izbranega mleka. Mleku dodamo približno 20 g kefirjevih glivic oziroma zrnc. To obvezno počnemo s pomočjo plastične žlice ali lesene kuhalnice.

Ti dve sestavini takoj premešamo in posodo pokrijemo s platneno kuhinjsko brisačo. Pripravljeno posodo pustimo na delovni površini na sobni temperaturi za 48 ur.

Med tem časom bomo bodoči kefir premešali in sicer: 1x zjutraj in 1x zvečer. Obvezno z leseno kuhalnico ali plastično žlico. Po poteku 48 ur dobro premešamo in sestavine precedimo skozi plastično cedilo v keramično ali stekleno posodo ali steklenico.

Kefir, ki smo ga precedili pokrijemo in postavimo v hladilnik. Kefirjeva zrnca, ki so ostala v cedilu, nekoliko speremo s hladno vodo in stresemo v manjšo keramično posodo ali lonček. V loček s kefirjevimi zrnci dodamo 2 žlici mleka in dolijemo vodo tako, da pokrije zrnca.

Na lonček namestimo pokrov in postavimo v hladilnik. Kefirjeve gljivice v lončku bodo v hladilniku počakale 3 do 5 dni tako, da bomo pri naslednji pripravi iz lončka odstranili tekočino in kefirjeva zrnca dodali izbranemu mleku, postopek priprave ponovili ter naredili nov liter kefirja.
Z vsako novo pripravo kefirja bomo imeli več kefirjevih glivic, kajti med pripravo kefirja na sobni temperaturi se zelo hitro razmnožujejo. Tako, da kolikor jih bo preveč ali si želite narediti pavzo, se lahko kefirjeva zrnca zamrznejo v plastični vrečki, a ne več kot za mesec in pol. V kolikor pripravljamo kefir iz zamrznjenih zrnc, jih moramo pred tem odtaliti in šele, ko dosežejo sobno temperaturo, jih dodamo mleku.

Naš napitek stoletnikov je pripravljen. Uživajte v osvežilnem okusu pravega domačega kefirja.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor