Kefir
Print Friendly, PDF & Email

Kefir je mlečno živilo, ki vsebuje mikroorganizme, kateri imajo veliko vlogo pri obnovi našega imunskega sistema. Samo ime “kefir”, v turščini pomeni “dobro počutje”. Kefir je odličnega kiselkastega in osvežilnega okusa, vsebuje probiotične bakterije in koristne kvasovke. Ob rednem uživanju skrbi za obnavljanje naše črevesne flore. Ker se laktoza v kefirju prebavi takoj ob zaužitju, je primeren tudi za tiste, ki so preobčutljivi na mleko.  Kefir je čudežno živilo, saj prispeva k zdravju imunskega sistema in pomaga krepiti bolnike  s sindromom kronične utrujenosti, herpesom in rakom, deluje pomirjujoče na živčni sistem in pomaga mnogim, ki trpijo za motnjami spanja, depresijo in motnjami pozornosti in hiperaktivnostjo, pomaga urejati vse vrste črevesnih težav, pospešuje gibanje črevesja, zmanjšuje napenjanje in vetrove, ustvarja bolj zdrav prebavni sistem in je absolutna nujnost po terapiji z antibiotiki za vzpostavljanje ravnovesja v prebavnem traktu, zavira nezdravo hrepenenje po hrani, saj uravnoveša in krepi telo.

kefir

Kefir – pripomočki:

  • cedilo (po možnosti plastično)
  • steklena posoda oz. kozarec s pokrovom

Kefir – sestavine:

  • kultura kefirja (velikosti pribl. 3 cm x 3 cm)
  • 3,5 dcl do 4 dcl surovega neobdelanega mleka (po želji)

Kefir – postopek:

V stekleno posodo oz. kozarec položimo kulturo kefirja in jo zalijemo z mlekom (najboljše, da ima mleko sobno temperaturo).

kefir

Kozarec postavimo na malo toplejše mesto v kuhinji (npr. ob štedilniku).

kefir

Kozarec narahlo pokrijemo in pustimo na istem mestu od 18 do 24 ur, odvisno od sobne temperature. V toplih mesecih, bo kefir za uživanje pripravljen prej, kot pa v zimskih mesecih.  Ko mleko postane gostejše in kremasto, je kefir pripravljen, da ga precedimo in “naredimo” nov kozarec.

kefir

Kefir ustvarja želatinaste bele ali rumene granulatne delce in s časom naraste. Ko se nam zdi kultura prevelika, jo lahko razdelimo in podarimo naprej.

kefir

Naj se dan prične s skodelico tega zdravega napitka!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor