Hruškov gosti sok
Print Friendly, PDF & Email

Odlična osvežilna in zelo okusna pijača, še posebej, če uporabimo domače, ne škropljeno sadje. Pripravite hruškov gosti sok ter uživajte v naravnem okusu hruške tudi v zimskem času.

Pripomočki za hruškov gosti sok

  • veliki lonec za kuhanje sadja (10 ali več litrov)
  • palični mešalnik
  • 7-8 litrskih steklenic z zamaškom

Sestavine za hruškov gosti sok

Za 7-8 l soka:

  • 2 kg olupljenih, očiščenih in na kose narezanih hrušk
  • 600 g sladkorja
  • 4 vrečke vaniljevega sladkorja
  • 1,5 dl limoninega soka
  • 7 l vode

Kako pripravimo hruškov gosti sok

Olupljene, očiščene in na kose narezane hruške stresemo v veliki lonec.

Prilijemo 3 litre vode, pristavimo an štedilnik in na visoki temperaturi kuhamo približno 30 minut.

Odstranimo posodo in s pomočjo paličnega mešalnika naredimo kašo iz kuhanih hrušk.

Zmiksanim hruškam dodamo še 4 l vode in 600 g sladkorja.

Postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, za zavre, ko zavre, kuhamo še približno 40 minut v pokriti posodi, na srednje močnem ognju. Med kuhanjem nekajkrat premešamo.

Med časom kuhanja hruškovega gostega soka, pripravimo steklenice. Steklenice pripravimo tako, da jih dobro umite in posušene postavimo v pečico ter segrevamo na 120 °C za 15 minut.

V zadnjih desetih minutah kuhanja, soku dodamo vanilijev sladkor in sveže iztisnjen limonin sok.

Po poteku tega časa hruškov sok odstavimo s štedilnika in še vročega prelijemo v pripravljene, vroče steklenice. 

Napolnjene steklenice trdno zapremo z zamaškom in postavimo nazaj v pečico. Segrevamo na 80 °C, 30 minut, nato pečico preprosto izklopimo in tako pripravljen sok pustimo v pečici, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega postavimo v hladen in temen prostor, po možnosti v klet, po odprtju pa v hladilnik. Hruškov sok je pripravljen. Uživajte v slastnem in sočnem okusu hruškovega gostega soka.

Na zdravje! 🙂

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Dodaj odgovor