Hruškov gosti sok
Odlična osvežilna in zelo okusna pijača, še posebej, če uporabimo domače, ne škropljeno sadje. Pripravite hruškov gosti sok ter uživajte v naravnem okusu hruške tudi v zimskem času.
Pripomočki za hruškov gosti sok
- veliki lonec za kuhanje sadja (10 ali več litrov)
- palični mešalnik
- 7-8 litrskih steklenic z zamaškom
Sestavine za hruškov gosti sok
Za 7-8 l soka:
- 2 kg olupljenih, očiščenih in na kose narezanih hrušk
- 600 g sladkorja
- 4 vrečke vaniljevega sladkorja
- 1,5 dl limoninega soka
- 7 l vode
Kako pripravimo hruškov gosti sok
Olupljene, očiščene in na kose narezane hruške stresemo v veliki lonec.
Prilijemo 3 litre vode, pristavimo an štedilnik in na visoki temperaturi kuhamo približno 30 minut.
Odstranimo posodo in s pomočjo paličnega mešalnika naredimo kašo iz kuhanih hrušk.
Zmiksanim hruškam dodamo še 4 l vode in 600 g sladkorja.
Postavimo nazaj na štedilnik in počakamo, za zavre, ko zavre, kuhamo še približno 40 minut v pokriti posodi, na srednje močnem ognju. Med kuhanjem nekajkrat premešamo.
Med časom kuhanja hruškovega gostega soka, pripravimo steklenice. Steklenice pripravimo tako, da jih dobro umite in posušene postavimo v pečico ter segrevamo na 120 °C za 15 minut.
V zadnjih desetih minutah kuhanja, soku dodamo vanilijev sladkor in sveže iztisnjen limonin sok.
Po poteku tega časa hruškov sok odstavimo s štedilnika in še vročega prelijemo v pripravljene, vroče steklenice.
Napolnjene steklenice trdno zapremo z zamaškom in postavimo nazaj v pečico. Segrevamo na 80 °C, 30 minut, nato pečico preprosto izklopimo in tako pripravljen sok pustimo v pečici, da se popolnoma ohladi. Ohlajenega postavimo v hladen in temen prostor, po možnosti v klet, po odprtju pa v hladilnik. Hruškov sok je pripravljen. Uživajte v slastnem in sočnem okusu hruškovega gostega soka.
Na zdravje! 🙂