Domač jabolčni sok
Print Friendly, PDF & Email

Bi radi pripravili domač in povsem naraven jabolčni sok, ki je pripravljen brez dodanih konzervansov, sladkorja in drugih zdravju škodljivih snovi? Če je vaš odgovor pritrdilen, potem sledite temu receptu in si privoščite domač jabolčni sok najboljšega okusa. Priprava jabolčnega soka je zelo preprosta in lahko se je lotijo tudi tisti, ki nimajo nobene izkušnje v kuhinji.

Pripomočki za  pripravo domačega jabolčnega soka

  • električni sokovnik ali velika dvojno zložena gaza in strgalo (v primeru, da boste jabolka odcejali ročno)
  • platnena kuhinjska brisača
  • dve večji plastični posodi
  • cedilo  v velikosti posode, ki jo boste uporabili
  • lij
  • 2 steklenici z zamaškom, volumna 1 l
  • pečica.

Sestavine za domač jabolčni sok

Za cca. 1,5 litra domačega jabolčnega soka

  • 3 kg svežih jabolk (po možnosti iz ekološke pridelave, sorta ni važna)

Priprava domačega jabolčnega soka

Kot sem že omenila, je postopek za pripravo tega zares odličnega soka, zelo preprost. Če se priprave soka lotimo z uporabo sokovnika, potem umita jabolka prerežemo na polovico in jim odstranimo peclje, pečke in muho. Tako narezane jabolčne polovice damo v sokovnik in iztisnemo sok v prvo posodo, ki smo si jo pripravili.

Če pa sokovnika nimamo, se priprave lotimo tako, da umita jabolka olupimo in jih nato naribamo s pomočjo strgala.

Vzamemo dvojno zloženo gazo ali platneno kuhinjsko brisačo in vanjo damo nekaj naribanih jabolk ter jih ožemamo. To naredimo tako, da damo na sredino gaze ali kuhinjske brisače manjšo količino jabolk, primemo stranske vogale gaze, da dobimo ”mošnjiček” in naribana jabolka močno iztisnemo in sok ujamemo v posodo. Postopek ponavljamo vse dokler nam ne zmanjka naribanih jabolk.

Ko smo iztisnili jabolčni sok, ne glede na to, ali smo to naredili ročno ali s pomočjo sokovnika, vzamemo drugo posodo in nanjo namestimo cedilo.

Preko cedila položimo gazo ali kuhinjsko platneno brisačo, ter skozi njo še enkrat prelijemo in precedimo sok, ki smo ga dobili ožemanjem.

V kolikor se na kuhinjski brisači nabere pena ali gosti delci jabolk, brisačo dvignemo in jo iztisnemo nad cedilom po enakem postopku kot smo to naredili pri ročnem ožemanju.

Dobiti moramo čisti jabolčni sok brez pene. Tako narejen sok vlijemo v čisto in suho steklenico, s pomočjo lija. Napolnjeno steklenico zapremo z zamaškom, ki dobro tesni.  Napolnjene in zaprte steklenice z domačim jabolčnim sokom postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 80 °C in jih v njej pustimo 25 minut.

Po poteku tega časa, izklopimo pečico in sok pustimo v njej, da se popolnoma ohladi. Šele nato steklenice z jabolčnim sokom shranimo v hladilnik.  Tako narejen sok lahko v hladilniku počaka okoli 20 dni, največ mesec dni. Rok uporabe je res da krajši, saj gre za popolnoma naraven jabolčni sok, pripravljen brez vseh dodatkov in prekuhavanja. Zato vam priporočam, da sok naredite večkrat in v manjših količinah, primernih za shranjevanje v hladilniku.

Domač jabolčni sok je pripravljen. Privoščite si ga vsaj 1 dl vsako jutro ob zajtrku in napolnite svoje telo z energijo na povsem naraven način.

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor