Bezgov sirup s kančkom melise
Poletje je že tukaj, tista prava vročina, pa tudi že trka na vrata. Osvežimo se z bezgovim sokom! Bezgov sirup s kančkom melise, lahko pripravimo po tem enostavnem receptu in ga pijemo skozi celo poletje! 🙂 Osvežilna in okusna pijača.
Bezgov sirup – pripomočki:
- velika kozica
- štedilnik
- kuhalnica
- kuhinjska tehtnica
- kuhinjska krpa
- nož
- deska za rezanje
- zajemalka
- lij
- kozarci ali steklenice, kamor bomo sirup shranili
- merica za tekočine
- gosto cedilo
- lopatka za pobiranje cvetov iz sirupa
Bezgov sirup – sestavine:
- 30 bezgovih cvetov
- 2,5 l vode
- 1,5 kg sladkorja
- 60 g citronske kisline
- šopek melise
- 3 limone
Bezgov sirup – postopek:
V veliko kozico zlijemo vodo, dodamo ji sladkor. Nato kozico postavimo na štedilnik in grejemo dokler se sladkor ne raztopi, ne vremo! Občasno premešamo s kuhalnico. Ko se sladkor raztopi, kozico odmaknemo s štedilnika in pustimo, da se sladka voda ohladi. Voda bo postala malo bolj gosta, sirupasta.
Vmes na kolobarje narežemo limone.
Ko se je sladka voda ohladila, ji dodamo bezgove cvetove, narezane limone in citronsko kislino. Bezgove cvetove, predenj jih dodajate v sladko vodo, preglejte za razne žuželke. S kuhalnico vse skupaj malenkost premešamo.
Kozico pokrijemo s kuhinjsko krpo in jo pustimo počivati 20 ur. Po 20ih urah, sirupu dodamo šopek melise, premešamo in pustimo stati še 4 ure.
Pripravimo čiste kozarce ali steklenice, v katere bomo shranili sirup.
Pripravimo tudi lij in gosto cedilo. Iz kozice z ustrezno lopatko odstranimo velike dele, torej cvetove, meliso in narezane limone.
Cedilo postavimo čez lij in sirup s pomočjo zajemalke, nalivamo v kozarce, dobro jih zapremo in jih shranimo v hladen ter temen prostor.
Nom nom in uživajte v svežini bezgovega soka! 😉
-Balubah