Vegi pašteta iz sončničnih semen
Pašteta iz sončničnih semen je primerna tako za vegane, vegetarijance kot vse jedce. Je prava gurmanska poslastica, pregrešno dobra in zdrava. In da ne pozabim – enostavna za pripravo!
Pripomočki za pašteto iz sončničnih semen
- manjša kozica
- ožemalnik citrusov
- cedilo
- multipraktik
- steklen kozarec s pokrovčkom
Sestavine za pašteto iz sončničnih semen
- 250 g sončničnih semen
- sol
- sok polovice limone
- 1 dl olivnega olja
- 1/2 žličke posušene bazilike (do eno žličko)
- 1 dl vode
In še dodatno:
- cca. 1 dl oljčnega olja
- malo vode
Iz navedenih sestavin dobimo za približno en veliki stekleni kozarec za vlaganje (750 ml) paštete.
Priprava paštete iz sončničnih semen
Sončnična semena namočimo v mlačni vodi in pustimo, da dodobra nabreknejo (raje več ur, lahko tudi čez noč).
Semena odcedimo in denemo v multipraktik z nastavkom za sekljanje na drobno (nož).
K semenom dodamo vse ostale sestavine, olja le 1 dl in vode 1 dl. Miksamo na najvišji hitrosti pol minute.
Masa mora biti gladka in belkaste barve. Po potrebi dodamo še nekaj olivnega olja in vode, morda celo limoninega soka. To sčasoma ugotovite po svojem okusu.
Med sestavine lahko vštejete kakšen košček čebule ali česna po želji, vendar se bo pašteta hitreje kvarila. Shranite v kozarčke z vlaganje. Porabite v nekaj dneh.
Dober tek!