Slasten recept za toast kruh
Print Friendly, PDF & Email

Slasten recept za toast kruh, vam resnično obljublja slastne rezine mehkega in slastnega kruha. Zaradi posebne peke v vodni kopeli je izjemne strukture. Dejansko skoraj na las podoben kupljenemu – mehak, rahlo sladek, vendar s to razliko, da je brez dodanih škodljivih aditivov. Na slastne rezine toast kruha radi mažemo maslo, med, marmelado, čokoladne namaze in prav tako se zelo slastno poda s pašteto, rezino salame, sira. Seveda zmaga pa vedno rahlo opečen z maslom in biftekom. Zelo slastni so v opekaču opečeni kot topli sendviči. No, ni da ni ….

slasten recept za toast kruh

Slasten recept za toast kruh – pripomočki:

 • pekač mere 30 x 11 cm

Slasten recept za toast kruh – sestavine:

 • 250 g namenske moke za kvašeno pecivo
 • 250 g manitoba moke
 • 100 ml vode
 • 120 ml mlačnega mleka
 • 50 ml olja
 • 7 g suhega kvasa (ali 21 g svežega oz. pol kocke)
 • 20 g sladkorja
 • 4 g soli

In še:

 • cca. 2 žlici mleka za premaz pred peko
 • košček masla za premaz po peki

Slasten recept za toast kruh – postopek:

Vedno uporabljam suhi kvas in ga dodajam hkrati z ostalimi sestavinami. Vendar zadnje časa opažam, da suhi kvas ni vedno več tak kot je bil in zato ga iz preventive predhodno za 2, 3 minute namočim v mlačnem mleku.

 

slasten recept za toast kruh

V skledo za mešanje odtehtamo vse suhe sestavine in jih z robotom premešamo. Nato dodamo vse mokre sestavine, vključno s kvasom in gnetemo do homogenega testa. Testo je nekoliko trdo, takšno mora biti in zato je potrebno kakšno minuto več gnetenja.

slasten recept za toast kruh

Testo pokrijemo in ga pustimo vzhajati 90 minut. V tem času bo testo volumen skoraj potrojilo.

slasten recept za toast kruh

Vzhajano testo predenemo na delovno površino. Ne gnetemo ga več, z valjarjem ga samo nežno zvaljamo na širino pekača.

slasten recept za toast kruh

Zvaljano testo zvijemo kot rulado. Štručko testa na pultu še malo rolamo naprej in nazaj, da se zvito testo lepo posede. Nato ga položimo v pekač, katerega smo obložili s peki papirjem. Na dnu pekača naj bo nezaključen del zvitega testa.

slasten recept za toast kruh

Testo v pekaču naj ponovno vzhaja 90 minut. Jaz sem ga porinila kar v neogreto pečico. Po 90-ih minutah mora testo toliko narasti, da se na vrhu naredi gobica.

slasten recept za toast kruhPečico vklopimo na 200 stopinj Celzija in vanj damo večji pekač v katerega smo nalili vodo. Vode naj bo toliko, da bo polovica pekača s testom po vodo. Med ogrevanjem pečice, se mora do vročega ogreti tudi voda.

slasten recept za toast kruh

Pred peko vzhajano testo za toast kruh premažemo z mlačnim mlekom.

slasten recept za toast kruh

Ko se je pečica s pekačem in vodo ogrela na 200 stopinj Celzija, v večji pekač z vodo položimo manjši pekač s testom  in ga prekrijemo z alu folijo. Poskusimo narediti tako kot nekakšen tunel, da se folija čim manj dotika testa. Tako pokritega pečemo 45 minut na 200 stopinj Celzija, klasične peke.

slasten recept za toast kruh

Po 45 minutah pečenja toast odkrijemo, temperaturo zmanjšamo na 190 stopinj Celzija in pečemo še 10 minut oz. tako dolgo, da se po vrhu lepo obarva. Odvisno od pečice, pri nekaterih je čas peke lahko kakšno minuto več, pri drugih mogoče kakšno minuto manj.

slasten recept za toast kruh

Po končani peki toast vzamemo iz pekača in ga predenemo na rešeto za ohlajanje. Sedaj bomo ugotovili, kako je zaradi peke v vodni kopeli, ob straneh izredno puhast, mehak in rahel. Še vročega po vrhu premažemo s koščkom masla.

slasten recept za toast kruh

Uživajte v slastnem domačem toast kruhu!

 

slasten recept za toast kruh

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor