Sladke pletenice
Print Friendly, PDF & Email

Iz otroštva so spomini, da so bile za vse praznike na mizi sladke pletenice. In sedaj, s tem receptom, lahko zopet uživamo v sladkasto dišečem testu, tokrat z malo modernega dodatka – ruma, za še boljši vonj in aromo.

Pripomočki za sladke pletenice:

  • pečica
  • papir za peko
  • ribežen

Sestavine za sladke pletenice:

Za 6 do 8 plezenic:

  • 500 g moke (poljubne)
  • 1,5 dl mleka
  • 1 suhi kvas (7g) ali 1 kocka svežega kvasa
  • 40 g sladkorja v prahu
  • 30 g masla
  • 100 g kisle smetane ali čvrstega jogurta
  • 1/2 limone (lupinica)
  • 1 jajce
  • 1 rumenjak
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilin sladkor
  • 1 žlička soli

Premaz:

  • 1 beljak
  • 1 ščepec sladkorja v prahu

Postopek za sladke pletenice:

Vse sestavine, potrebne za izdelavo sladke pletenice, si pripravimo na sobno temperaturo.

V posodo, v kateri bomo mesili testo, natehtamo moko. Moko lahko vzamemo poljubno belo moko: klasično pšenično, pirino, itd. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo damo kvas (suh ali sveži), sladkor v prahu, vanilin sladkor in mlačno mleko. Pustimo 15 do 20 minut, da kvas vzhaja.

Nato dodamo v posodo vse ostale sestavine: jajce in še 1 rumenjak, sol, kislo smetano ali jogurt, rum, stopljeno maslo in nastrgano limonino lupinico.

Na roke ali s pomočjo kuhinjskega robota gnetemo testo približno 15 minut. Dobiti moramo sicer mehko, a voljno in gadko testo. Če je testo premokro, pretekoče, dodamo še malo moke, saj se različne moke zelo različno obnašanjo glede vpoja tekočine pri gnetenju. Po končanem gnetenju oblikujemo testo v hlebček in pokritega z bombažno krpo pustimo počivati 1 uro.

Vzhajan hlebček razdelimo na dele. Delov bo toliko, kot želite imeti pletenic. Lahko naredite le par velikih, lahko pa več manjših. Jaz sem testo razdelila na 8 delov. In tako dobila testa za 8 srednjih pletenic. Iz vsakega od teh delov oblikujemo 3 svaljke, dolge med 25 in 30 cm. Zgornji del vseh treh svaljkov (na zgornji strani pletenice) stisnemo trdno skupaj, nato spletemo kito.

Ko je kita prepletena zopet stisnemo skupaj spodnje dele svaljkov in polagamo sladke pletenice na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem.

Ko so vse pletenice na pekaču jih premažemo z razžvrkljanim beljakom, ki smo mu dodali ščepec sladkorja v prahu.

Sladke pletenice pustimo še 10 minut, da vzhajajo nato pa jih pečemo v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, 30 minut. 10 minut pred koncem peke lahko pletenice prekrijemo z alu folijo. Odvisno od tega, kako zlato rjavo zapečen zgornji del želimo.

Sladke pletenice lahko postrežemo kot sladico ob skodelici čaja, ali pa kot sladek kruh ob praznikih.

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor