Sladek kruh z rozinami
Print Friendly, PDF & Email

Sladek kruh z rozinami je različica kruha, ki je za razliko od “klasičnega kruha”, kateri je na našem jedilniku vsak dan, sladek in hkrati sočen. Testo je rahlo, puhasto in sladko, ob ugrizu vanj, pa nas preseneti okus rozin, ki rahlo sladkemu okusu doda še sočnost. Za vse, ki nimajo radi kremastih sladic, je to odličen posladek, še posebej pa se poda k toplemu napitku.

Sladek kruh z rozinami – pripomočki

 • okrogel pekač premera 26 cm in višine 6 cm
 • valjar

Sladek kruh z rozinami – sestavine

Za kvasec:

 • 100 ml mlačnega mleka
 • 4 g suhega kvasa
 • 1 čajna žlička sladkorja

Za testo:

 • 360 g mehke bele moke
 • 6 g soli
 • 50 g sladkorja
 • 130 ml sladke smetane za stepanje
 • 1 jajce (debelejše )
 • 60 g rozin

In še:

 • 3 žlice mlačnega mleka za premaz

Sladek kruh z rozinami – postopek

Kvas vsujemo v mlačno mleko in dodamo sladkor ter pustimo na toplem, da kvas naraste. V drugo posodo presejemo moko, dodamo sol, sladkor, v smetani razžvrkljano jajce in nazadnje še kvasec.

Če želite, lahko testo pripravite tudi brez kvasca (jaz ga naredim, saj testo lepše vzhaja), samo enostavno odmerite vse sestavine za kvasec in za testo (razen rozin) v skledo in sledite naslednjemu koraku.

Vse sestavine ročno ali z mešalnikom zmešamo in zamesimo testo. Posodo s testom pokrijemo (z živilsko folijo ali krpo) in pustimo na toplem (pri sobni temperaturi cca 23°C) vzhajati eno uro oz. tako dolgo, da se volumen testa poveča še za 1 krat.

Ko je testo naraslo, ga iz posode stresemo na pomokano podlago.

Testo razrežemo na šest enakih delov in oblikujemo kroglice. Kroglice pokrijemo (s folijo ali krpo) in pustimo počivati 15 minut.

Nato vsako kroglico razvaljamo na krog premera približno 13 cm in debeline 0,5 cm. Testo do polovice razrežemo na resice, ki naj bojo široke približno 3 mm.

Rozine na drobno nasekljamo in jih približno 1 žličko (10 g) razporedimo po spodnjem nerazrezanem delu testa. Testo z leve in desne strani zavihamo.

Tako pripravljeno testo pričnemo zavijati od spodaj navzgor tako, da ga zrolamo v štručko.

Po istem postopku pripravimo še ostalih pet rolic. Rolice zlagamo eno do druge ob robu v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko oz. smo ga dobro namastili.

Pekač pokrijemo (s folijo ali krpo) in testo ponovno pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno eno uro. Po eni uri oz., ko so se rolice testa lepo napihnile, površino testa premažemo z mlačnim mlekom.

Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 170 °C (klasično) in na tej temperaturi pečemo 20 minut. Po 20 minutah peke, temperaturo povečamo na 180 °C in pečemo še približno 10 minut, oz. tako dolgo, da se površina testa lepo zlato rjavo obarva. Ko je sladek kruh z rozinami pečen, pekač vzamemo iz pečice in ga pustimo nekaj časa na sobni temperaturi, da se testo malo “umiri”.

Po približno 10 minutah vzamemo kruh iz pekača in ga postavimo na rešetko tako, da je dvignjen od podlage in zrak lahko kroži. Kruh pustimo še nekaj časa na rešetki, da se ohladi do mlačnega, potem pa ga že lahko razrežemo.

Dober tek in prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor