Mešani kruh z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Mešani kruh z orehi je tako slasten kruh, da ga vsakič spečem najmanj dve štručki, saj ena prehitro izgine. Sestavljen je iz različnih vrst moke in drugih osnovnih sestavin za kruh. V bistvu ne vsebuje nič posebnega, pa vendar vse sestavine v kombinaciji z orehi, tvorijo mehko, voljno in hkrati hrustljavo sredico, pa tudi skorjico. Med peko cela kuhinja omamno diši.

Mešani kruh z orehi – pripomočki

  • 2 x pekač dolžine 35 cm, širine 10 cm in višine 7 cm (ali pekač velikosti po lastni izbiri)

Mešani kruh z orehi – sestavine:

Za dve štruci po cca. 700 – 750 g kruha

  • 42 g svežega kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja
  • 1 dl mlačnega mleka
  • 160 g ajdove moke
  • 500 ml vrele vode
  • 140 g pirine polnozrnate moke
  • 130 g ržene moke
  • 320 g bele mehke moke (tip po želji)
  • 2 čajni žlički soli (oz. po okusu)
  • 3 jušne žlice olivnega olja (ali drugega olja)
  • 2,5 dl mlačne vode
  • 120 g nasekljanih orehov

Mešani kruh z orehi – postopek

Kvas nadrobimo v mlačno mleko ter dodamo sladkor. Posodico postavimo na toplo za toliko časa, da se naredi kvasec. Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in dobro premešamo ter postavimo na hladno, da se ohladi do mlačnega. V času, ko se ohlaja, občasno pomešamo, da se na površini ne naredi skorja.

V posodi zmešamo pirino polnozrnato, rženo in belo moko ter dodamo sol. V mlačno ajdovo maso dodamo olje in vlijemo narasel kvasec.

Med mešanjem postopoma dodajamo mešanico moke in dolivamo mlačno vodo, da zamesimo mehko testo. Mesimo ročno ali z mešalnikom.

Testo pokrijemo s krpo in ga pustimo, da pri sobni temperaturi (cca. 23 °C) vzhaja približno 40 minut. Ko testo naraste na dvojni volumen, ga stresemo na pomokano podlago in razpolovimo (če želimo narediti dve štruci).

Vsako polovico testa razvaljamo na dolžino pekača in debelino približno 2 cm. Po površini testa razporedimo orehe in testo zrolamo v štruco.

Štruco položimo v pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko ali dobro namastili. Testo pokrijemo s krpo in ponovno pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno 40 minut.

Ko je testo lepo naraslo, pekač položimo v vnaprej ogreto ventilacijsko pečico na 180 °C in pri tej temperaturi pečemo 15 minut. Po tem času temperaturo znižamo na 160° C in kruh pečemo še 45 minut. Ko je kruh pečen, pekač vzamemo iz pečice in ga pustimo na sobni temperaturi približno 10 minut. Nato vzamemo kruh iz pekača in ga položimo na rešetko tako, da je dvignjen od podlage. Kruh pustimo, da se ohladi.

Ohlajen kruh lahko shranimo v skrinjo, nekaj pa ga seveda takoj razrežemo in postrežemo.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor