Hitri kruhki brez kvasa
Print Friendly, PDF & Email

Včasih zaradi časovne stiske, včasih pa prav namensko, ker so tako dobri, naredimo res po enostavnem postopku hitre kruhke brez kvasa.
Zanje potrebujemo samo štiri sestavine: moko, sol, pecilni prašek ter kislo smetano ali jogurt. Kruhke pa lahko uporabimo pri zajtrku, kot prilogo k jedem na žlico, ali kot nadomestek lepinj in kruha pri raznih jedeh iz žara.

Hitri kruhki brez kvasa

Pripomočki za hitre kruhke brez kvasa

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za hitre kruhke brez kvasa

Za 4 osebe:

  • 250 g moke
  • 3 g soli
  • 4 g pecilnega praška
  • 150 ml kisle smetane ali navadnega jogurta

Postopek za hitre kruhke brez kvasa

Suhe sestavine: moko, sol in pecilni prašek damo v skledo ter vse tri sestavine dobro premešamo.
Moko lahko vzamemo poljubno. Tako klasično pšenično, pirino, ovseno – kot tudi lahko izbiramo med popolnoma gladko moko, ali polnozrnato.
Glede na tip in vrsto moke, pa bomo morali prilagajati količino kisle smetane oziroma jogurta.

Hitri kruhki brez kvasa

Sedaj dodamo kislo smetano ali jogurt (jaz rada vzamem vsakega polovico, če imam obe sestavini pri roki) ter vse skupaj dobro pregnetemo.
Gnetemo tako dolgo, da dobimo mehko in voljno testo.
Če je premokro, dodamo še malo moke. Če se nam zdi pretrdo in ga težko gnetemo, dodamo žlico ali dve vode.

Hitri kruhki brez kvasa

Dobljeno testo razdelimo na 8 približno enakih delov in vsak del s prsti in dlanmi povaljamo tako, da dobimo kroglic. Vsaka bo tehtala med 55 in 60 grami.

Hitri kruhki brez kvasa

Sedaj samo še kroglice na rahlo pomokani površini razvaljamo v 0,5 cm debel krog ali ovalno obliko (čisto po naših željah).

Hitri kruhki brez kvasa

Ponev z neoprijemljivim dnom dobro segrejemo. Če želimo dodamo par kapljic olja, čeprav tudi te niso potrebne za lepo peko in bodo hitri kruhki brez kvasa enako lepo pečeni.
Kruhke polagamo v dobro segreto ponev. Po dveh minutah bodimo pozorni, kdaj se bodo na dnu naredili rjavi krogi oziroma pike, takrat kruhke obrnemo.

Hitri kruhki brez kvasa

Enako jih zapečemo še na drugi strani. Lahko jih postrežemo kar tople (so odlična zamenjava klasičnega kruha pri zajtrku), prav tako pa so zelo dobri ohlajeni kot priloga k jedem na žlico, ali kot nadomestek lepinj in kruha pri raznih jedeh iz žara.

Hitri kruhki brez kvasa

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor