Hitri kruhki brez kvasa
Včasih zaradi časovne stiske, včasih pa prav namensko, ker so tako dobri, naredimo res po enostavnem postopku hitre kruhke brez kvasa.
Zanje potrebujemo samo štiri sestavine: moko, sol, pecilni prašek ter kislo smetano ali jogurt. Kruhke pa lahko uporabimo pri zajtrku, kot prilogo k jedem na žlico, ali kot nadomestek lepinj in kruha pri raznih jedeh iz žara.
Pripomočki za hitre kruhke brez kvasa
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za hitre kruhke brez kvasa
Za 4 osebe:
- 250 g moke
- 3 g soli
- 4 g pecilnega praška
- 150 ml kisle smetane ali navadnega jogurta
Postopek za hitre kruhke brez kvasa
Suhe sestavine: moko, sol in pecilni prašek damo v skledo ter vse tri sestavine dobro premešamo.
Moko lahko vzamemo poljubno. Tako klasično pšenično, pirino, ovseno – kot tudi lahko izbiramo med popolnoma gladko moko, ali polnozrnato.
Glede na tip in vrsto moke, pa bomo morali prilagajati količino kisle smetane oziroma jogurta.
Sedaj dodamo kislo smetano ali jogurt (jaz rada vzamem vsakega polovico, če imam obe sestavini pri roki) ter vse skupaj dobro pregnetemo.
Gnetemo tako dolgo, da dobimo mehko in voljno testo.
Če je premokro, dodamo še malo moke. Če se nam zdi pretrdo in ga težko gnetemo, dodamo žlico ali dve vode.
Dobljeno testo razdelimo na 8 približno enakih delov in vsak del s prsti in dlanmi povaljamo tako, da dobimo kroglic. Vsaka bo tehtala med 55 in 60 grami.
Sedaj samo še kroglice na rahlo pomokani površini razvaljamo v 0,5 cm debel krog ali ovalno obliko (čisto po naših željah).
Ponev z neoprijemljivim dnom dobro segrejemo. Če želimo dodamo par kapljic olja, čeprav tudi te niso potrebne za lepo peko in bodo hitri kruhki brez kvasa enako lepo pečeni.
Kruhke polagamo v dobro segreto ponev. Po dveh minutah bodimo pozorni, kdaj se bodo na dnu naredili rjavi krogi oziroma pike, takrat kruhke obrnemo.
Enako jih zapečemo še na drugi strani. Lahko jih postrežemo kar tople (so odlična zamenjava klasičnega kruha pri zajtrku), prav tako pa so zelo dobri ohlajeni kot priloga k jedem na žlico, ali kot nadomestek lepinj in kruha pri raznih jedeh iz žara.
Dober tek 🙂