Čebulni polžki
Print Friendly, PDF & Email

Če marate čebulni kruh, vam bodo ti čebulni polžki zelo všeč. Čebulni polžki so zelo dober prigrizek, za malico ali ob kosilu oz. večerji. Toplo priporočam! 🙂

Čebulni polžki

Čebulni polžki – pripomočki:

  • kuhinjska pečica
  • kuhinjska tehtnica
  • skleda
  • manjša skledica
  • skodelica 2x
  • kuhalnica
  • žlica, ter čajna žlička
  • pekač
  • kuhalnica
  • ponev
  • merica za tekočine
  • čopič
  • valjar
  • vilica
  • papir za peko

Čebulni polžki – sestavine:

  • 500 g gladke moke
  • 250 g čebule
  • 70 g indijskih oreščkov
  • 2 žlici olja
  • 2-3 dl vode
  • 1 dl mleka
  • čajna žlička sladkorja
  • sol po okusu
  • kvas (pol kocke svežega ali 1 vrečko suhega kvasa)
  • 1 jajce

Čebulni polžki – postopek:

V 1 dl mlačnega mleka dodamo žličko sladkorja in kvas, premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.

cebulni-polzki-1
Kvas naj vzhaja okoli 10 minut.

V skledo odmerimo moko, ki ji dodamo dobro žličko soli, ter jo premešamo z žlico.

cebulni-polzki-2

Ko je kvas vzhajal, ga dodamo moki, ter čezenj prilijemo vodo in zamesimo v gladko testo. Pustimo vzhajati cca. 40 minut.

cebulni-polzki-4

Čebulo olupimo in sesekljamo, prav tako sesekljamo tudi indijske oreščke.

cebulni-polzki   cebulni-polzki-5

V ponev damo olje in ko se segreje, v njem prepražimo čebulo, ki ji dodamo ščepec soli. Ko je čebula zlato-rjave barve, ji dodamo sesekljane indijske oreščke in vse skupaj, pražimo še približno 5 minut. Odstavimo in pustimo da se ohladi.

cebulni-polzki-6
Čebula z indijskimi oreščki se ne sme zažgati, ker bo potem grenko.

Ko je testo vzhajalo, ga ‘kipnemo’ na pomokano površino in ga razvaljamo na cca. 0,5 do 1 cm debeline.

cebulni-polzki-8

Razžvrkljamo jajce in testo na tanko premažemo.

cebulni-polzki-9

Nanj nadevamo prepraženo čebulo z indijskimi oreščki.

cebulni-polzki-10
Nadev enakomerno porazdelimo po testu.

Zavijemo v rulado in režemo polžke, širine 2-3 cm.

cebulni-polzki-11   cebulni-polzki-12

Predenj jih pečemo, jih premažemo z jajcem, ki nam je ostalo. Polžke zlagamo na pekač, v katerega smo namestili papir za peko, obrnjene proti navzgor.

cebulni-polzki-13

Pustimo jih vzhajati še 20-30 minut, nato jih damo v ogrevano pečico. Pečemo jih 35 minut, pri 180°C. Polžki so najboljši, ko so še malo topli.

cebulni-polzki-14

Nom nom in dober tek! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor