Čebulni polžki
Če marate čebulni kruh, vam bodo ti čebulni polžki zelo všeč. Čebulni polžki so zelo dober prigrizek, za malico ali ob kosilu oz. večerji. Toplo priporočam! 🙂
Čebulni polžki – pripomočki:
- kuhinjska pečica
- kuhinjska tehtnica
- skleda
- manjša skledica
- skodelica 2x
- kuhalnica
- žlica, ter čajna žlička
- pekač
- kuhalnica
- ponev
- merica za tekočine
- čopič
- valjar
- vilica
- papir za peko
Čebulni polžki – sestavine:
- 500 g gladke moke
- 250 g čebule
- 70 g indijskih oreščkov
- 2 žlici olja
- 2-3 dl vode
- 1 dl mleka
- čajna žlička sladkorja
- sol po okusu
- kvas (pol kocke svežega ali 1 vrečko suhega kvasa)
- 1 jajce
Čebulni polžki – postopek:
V 1 dl mlačnega mleka dodamo žličko sladkorja in kvas, premešamo in pustimo, da kvas vzhaja.
V skledo odmerimo moko, ki ji dodamo dobro žličko soli, ter jo premešamo z žlico.
Ko je kvas vzhajal, ga dodamo moki, ter čezenj prilijemo vodo in zamesimo v gladko testo. Pustimo vzhajati cca. 40 minut.
Čebulo olupimo in sesekljamo, prav tako sesekljamo tudi indijske oreščke.
V ponev damo olje in ko se segreje, v njem prepražimo čebulo, ki ji dodamo ščepec soli. Ko je čebula zlato-rjave barve, ji dodamo sesekljane indijske oreščke in vse skupaj, pražimo še približno 5 minut. Odstavimo in pustimo da se ohladi.
Ko je testo vzhajalo, ga ‘kipnemo’ na pomokano površino in ga razvaljamo na cca. 0,5 do 1 cm debeline.
Razžvrkljamo jajce in testo na tanko premažemo.
Nanj nadevamo prepraženo čebulo z indijskimi oreščki.
Zavijemo v rulado in režemo polžke, širine 2-3 cm.
Predenj jih pečemo, jih premažemo z jajcem, ki nam je ostalo. Polžke zlagamo na pekač, v katerega smo namestili papir za peko, obrnjene proti navzgor.
Pustimo jih vzhajati še 20-30 minut, nato jih damo v ogrevano pečico. Pečemo jih 35 minut, pri 180°C. Polžki so najboljši, ko so še malo topli.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah