Aromatični čebulni kruhki
Print Friendly, PDF & Email

Aromatični čebulni kruhki so zelo okusen prigrizek, polnega okusa. Lahko jih jemo same kot samostojen prigrizek ali malico, odlično pa se priležejo tudi kot priloga. Zelo okusni so tudi naslednji dan.

Aromaticni cebulni kruhki

Aromatični čebulni kruhki – pripomočki za pripravo:

  • manjši pekač (približno 25 x 20 cm)

Aromatični čebulni kruhki – sestavine:

  • 400 g gladke pšenične moke
  • 100 ml oljčnega olja
  • 100 g mlade čebule
  • 1 navadna čebula
  • 3 stroki česna
  • 100 g parmezana
  • 25 g kvasa
  • 150 ml vode
  • pol žličke soli
  • žlička sladkorja
  • 2 jajci
  • 150 ml mleka
  • žlica sezama

Aromatični čebulni kruhki – postopek priprave:

V posodo damo kvas, sladkor in toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 5 do 10 minut.

Aromaticni cebulni kruhki

Nato dodamo moko, 1 dl olja in eno jajce. Gnetemo.

Aromaticni cebulni kruhki

Gnetemo, potem pa pustimo pokrito vzhajati vsaj eno uro.

Aromaticni cebulni kruhki

Čebulo prepražimo na olju.

Aromaticni cebulni kruhki

Mlado čebulo narežemo na drobne kose. Dodamo jih v posodo k prepraženi čebuli, dodamo še sesekljan česen in nastrgan parmezan. Dodamo še malce soli.

Aromaticni cebulni kruhki

Testo razvaljamo. Nanj razporedimo nadev.

Aromaticni cebulni kruhki

Testo zavijemo.

Aromaticni cebulni kruhki

Narežemo ga na rezine, debele približno 2 cm.

Aromaticni cebulni kruhki

Pekač namastimo z maslom. Nanj položimo rezine, ki naj se med seboj stikajo. Pekač pokrijemo in čebulne kruhke pustimo počivati 20 minut.

Aromaticni cebulni kruhki

Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem. Potresemo lahko s sezamom (ni pa nujno).

Aromaticni cebulni kruhki

Čebulne kruhke pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 35 do 40 minut, dokler ne dobijo lepe rumene barve.

Aromaticni cebulni kruhki

Najtežji del sledi: počakati je treba, da se malce ohladijo. 🙂 Postrežemo lahko same …

Aromaticni cebulni kruhki

Ali kot prilogo. V vsakem primeru so božanski, mehki, polnega okusa. Odsvetujem jih le vsem, ki se po večerji odpravljate na zmenek, saj se čebula precej čuti (med žvečenjem in tudi pozneje :)).

Dober tek!

Aromaticni cebulni kruhki

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.7]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor