Aromatični čebulni kruhki
Aromatični čebulni kruhki so zelo okusen prigrizek, polnega okusa. Lahko jih jemo same kot samostojen prigrizek ali malico, odlično pa se priležejo tudi kot priloga. Zelo okusni so tudi naslednji dan.
Aromatični čebulni kruhki – pripomočki za pripravo:
- manjši pekač (približno 25 x 20 cm)
Aromatični čebulni kruhki – sestavine:
- 400 g gladke pšenične moke
- 100 ml oljčnega olja
- 100 g mlade čebule
- 1 navadna čebula
- 3 stroki česna
- 100 g parmezana
- 25 g kvasa
- 150 ml vode
- pol žličke soli
- žlička sladkorja
- 2 jajci
- 150 ml mleka
- žlica sezama
Aromatični čebulni kruhki – postopek priprave:
V posodo damo kvas, sladkor in toplo mleko. Premešamo in pustimo vzhajati 5 do 10 minut.
Nato dodamo moko, 1 dl olja in eno jajce. Gnetemo.
Gnetemo, potem pa pustimo pokrito vzhajati vsaj eno uro.
Čebulo prepražimo na olju.
Mlado čebulo narežemo na drobne kose. Dodamo jih v posodo k prepraženi čebuli, dodamo še sesekljan česen in nastrgan parmezan. Dodamo še malce soli.
Testo razvaljamo. Nanj razporedimo nadev.
Testo zavijemo.
Narežemo ga na rezine, debele približno 2 cm.
Pekač namastimo z maslom. Nanj položimo rezine, ki naj se med seboj stikajo. Pekač pokrijemo in čebulne kruhke pustimo počivati 20 minut.
Premažemo jih z razžvrkljanim jajcem. Potresemo lahko s sezamom (ni pa nujno).
Čebulne kruhke pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 35 do 40 minut, dokler ne dobijo lepe rumene barve.
Najtežji del sledi: počakati je treba, da se malce ohladijo. 🙂 Postrežemo lahko same …
Ali kot prilogo. V vsakem primeru so božanski, mehki, polnega okusa. Odsvetujem jih le vsem, ki se po večerji odpravljate na zmenek, saj se čebula precej čuti (med žvečenjem in tudi pozneje :)).
Dober tek!