Špargljeva pita z ajdovo moko
Print Friendly, PDF & Email

Pite so moja omiljena jed. Lahko so sladke ali slane, nikoli se jim ne morem upreti. Še prav posebno mesto zaseda slastna špargljeva pita z ajdovo moko.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-8Špargljeva pita z ajdovo moko – pripomočki:

  • deska
  • nož
  • lonec
  • 2 skledi
  • tehtnica
  • 6 pekačev premera 12 cm

Špargljeva pita z ajdovo moko – sestavine:

Sestavine zadoščajo za 6 pekačev premera 12 cm ali enega večjega 26 cm

Testo:

  • 180 g ajdove moke
  • 110 g masla
  • žlička soli
  • 1 jajce
  • 1 žličko svežih timijanovih listkov

Nadev:

  • 200 ml sladke smetane
  • 2 jajci
  • 100 g sira grana padano
  • 200 g naribanega sira edamec
  • 2 žlici narezanega svežega drobnjaka
  • limonina lupinica 1/2 limone
  • sol
  • poper
  • 18 špargljev

Špargljeva pita z ajdovo moko – postopek:

V skledo odtehtamo in presejemo ajdovo moko. Dodamo narezano maslo, jajce in sol in zgnetemo testo za pito.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-1

Testo zavijemo v pvc folijo in ga za 30 minut damo počivati v hladilnik.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-2

Špargljem odrežemo spodnje olesenele dele in jih na kratko t.j. 3 minute prevremo v slanem kropu.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-3

Testo razdelimo na 6 enakih kupčkov in jih razvaljamo in razporedimo po pekačih ter jih v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija za 5 minut spečemo.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-4

Med tem pripravimo nadev. V sladko smetano zmešamo vse sestavine za nadev, razen špargljev. Šparglje prikrajšamo na dolžino pekačev. Če želimo lahko nekaj odrezanih delov narežemo na kolesca in jih zmešamo v nadev. Nadev mora biti bolj gost, če je preredek, dodamo še sir grana padano, če je preredek, dolijemo sladko smetano.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-5

Vsak pekač do roba napolnimo z nadevom in na vrh položimo šparglje. Spečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija cca. 20 minut oz. do zlate barve.

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-6

Dober tek!

spargljeva-pita-z-ajdovo-moko-7

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor