Špargljeva pita z ajdovo moko
Pite so moja omiljena jed. Lahko so sladke ali slane, nikoli se jim ne morem upreti. Še prav posebno mesto zaseda slastna špargljeva pita z ajdovo moko.
Špargljeva pita z ajdovo moko – pripomočki:
- deska
- nož
- lonec
- 2 skledi
- tehtnica
- 6 pekačev premera 12 cm
Špargljeva pita z ajdovo moko – sestavine:
Sestavine zadoščajo za 6 pekačev premera 12 cm ali enega večjega 26 cm
Testo:
- 180 g ajdove moke
- 110 g masla
- žlička soli
- 1 jajce
- 1 žličko svežih timijanovih listkov
Nadev:
- 200 ml sladke smetane
- 2 jajci
- 100 g sira grana padano
- 200 g naribanega sira edamec
- 2 žlici narezanega svežega drobnjaka
- limonina lupinica 1/2 limone
- sol
- poper
- 18 špargljev
Špargljeva pita z ajdovo moko – postopek:
V skledo odtehtamo in presejemo ajdovo moko. Dodamo narezano maslo, jajce in sol in zgnetemo testo za pito.
Testo zavijemo v pvc folijo in ga za 30 minut damo počivati v hladilnik.
Špargljem odrežemo spodnje olesenele dele in jih na kratko t.j. 3 minute prevremo v slanem kropu.
Testo razdelimo na 6 enakih kupčkov in jih razvaljamo in razporedimo po pekačih ter jih v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija za 5 minut spečemo.
Med tem pripravimo nadev. V sladko smetano zmešamo vse sestavine za nadev, razen špargljev. Šparglje prikrajšamo na dolžino pekačev. Če želimo lahko nekaj odrezanih delov narežemo na kolesca in jih zmešamo v nadev. Nadev mora biti bolj gost, če je preredek, dodamo še sir grana padano, če je preredek, dolijemo sladko smetano.
Vsak pekač do roba napolnimo z nadevom in na vrh položimo šparglje. Spečemo v ogreti pečici na 180 stopinj Celzija cca. 20 minut oz. do zlate barve.
Dober tek!