Vrhniški štruklji
Print Friendly, PDF & Email

Kdo ne pozna štrukljev? Skoraj prepričana sem, da je vsakdo izmed nas že kdaj okusil kakšnega. Poznamo štruklje iz kvašenega testa, vlečenega, z raznimi nadevi. Lahko so slani, kot priloga k mesu, ali kot samostojna jed. Najbolj znani so tisti z orehovim ali skutnim nadevom. Vrhniška posebnost so pa štruklji s suhimi slivami. Tudi zame je bila to novost, saj sem jih delala prvič. Pripravila sem vlečeno testo in zelo okusen nadev iz skute in suhih sliv. Odišavila sem ga z vanilijevim sladkorjem.

Pripomočki za pripravo Vrhniških štrukljev

  • skleda za pripravo testa
  • skleda za pripravo nadeva
  • manjša skledica za žvrkljanje jajc
  • žlica
  • vilica
  • deska
  • nož
  • posoda za kuhanje štrukljev
  • folij za živila
  • prt za razvaljanje testa
  • manjša kozica za preliv

Sestavine za pripravo Vrhniških štrukljev

Za 6 oseb.

Za vlečeno testo:

  • 250 g pšenične moke
  • 30 g za končno oblikovanje testa testa
  • ščep soli
  • 1 jajce
  • 3 žlice olja
  • 1,5 dl mlačne vode
  • 1 žlica olja za premaz testa pred počitkom
  • nekaj moke potrebujemo še za posip prta pri raztegovanju testa

Za nadev:

  • 400 g skute
  • 100 suhih sliv
  • 2 jajci
  • 30 g sladkorja
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja

Za preliv:

  • 30 g sladkorja
  • žlica krušnih drobtin
  • cimet, limonina lupinica po želji

Postopek priprave Vrhniških štrukljev

Najprej je naša naloga priprava vlečenega testa za Vrhniške štruklje. V skledo stresemo moko in posolimo s ščepcem soli. V sredino naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, dodamo 3 žlice olja, jaz sem dodala oljčnega in zalijemo z 1,5 dl mlačne vode. Kar z žlico vmešamo testo, ki je še rahlo “pocasto”. Na pult stresemo dodatnih 30 g moke in končno oblikujemo testo. Kroglo testa predenemo v skledo in prelijemo z žlico navadnega olja. Pokrijemo in pustimo počivati eno uro. Pa naj bo res ena ura, kajti v tej uri se ustvarijo glutenske vezi, ki nam kasneje pomagajo, da se testo dobro raztegne.

Med tem, ko testo za Vrhniške štruklje počiva, si pripravimo nadev. Na deski narežemo suhe slive. Predhodno jih lahko tudi malce pokuhamo. V skledi  zamešamo skuto, sladkor, vanilijo in razžvrkljani jajci. Jaz sem narezane slive dodala kar k skuti.

Ko testo “oddela” svoj počitek si na delovno površino razgrnemo prt. Dobro ga pomokamo. Iz sklede vzamemo testo in tudi le-tega pomokamo. Testo sem zamesila zelo mehko, zato valjanje z valjarjem ni prišlo v poštev. Raztegovala sem samo z dobro pomokanima rokama- pomagala sem si s hrbtno stranjo dlani.

Ko je bilo dovolj raztegnjeno sem namazala nadev za Vrhniške štruklje. Nato sem zavila v rolo s pomočjo prta.

Štukelj zavijemo v folijo za živila. Na kuhalno ploščo postavimo posodo za kuhanje štrukljev. V posodo nalijemo 1,5 cm vode, do rešetke, na katero položimo Vrhniške štruklje. Voda naj zavre, potem pa temperaturo znižamo. Soparimo jih pokrite s pokrovom 45 minut na zmerni temperaturi, tako, da nam voda ne izpari popolnoma.

Štruklje lahko tudi kuhamo v osoljenem kropu. Če se odločimo za ta način, potrebujemo večjo kozico., v katero ravno tako nalijemo vodo in rahlo solimo. Voda naj zavre, vanjo položimo štrukelj, moč kuhalne plošče pa znižamo. Čas kuhanja ostane enak.

Kuhan oziroma soparjen Vrhniški štrukelj odvijemo in ohladimo.

Pripravimo si preliv. Manjšo kozico postavimo na kuhalno ploščo, raztopimo maslo in dodamo žlico krušnih drobtin, da lepo porjavijo. Prelijemo po narezanih štrukljih.

Pa imamo ponovno pripravljeno odlično sladico, v bistvu čisto nekaj novega tudi pri “naši hiši”.

Jaz sem Vrhniške štruklje postregla za kosilo zraven bučkine mineštre. Prelila sem jih s stopljenim maslom in drobtinami, malce posula s cimetom. Za svežino sem naribala limonino lupinico.  Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor