Sladke jabolčne vrtnice
Sladke jabolčne vrtnice niso samo prijetne za oko, so tudi zelo slastne in božanske v vseh pogledih. Skratka – očarljive in kar vabijo, da se jih poizkusi.
Pripomočki:
- kuhinjska pečica
- pekač
- kuhalnica
- kozica
- papir za peko
- nož
- valjar
- deska za valjanje
Sestavine:
- 3 velika rdeča jabolka
- 250 g listnatega testa (lahko pa ga naredite sami)
- vanilin sladkor
- ščepec cimeta
- moka za valjanje testa
- 1 l vode
- sladkor v prahu za posip
Postopek za sladke jabolčne vrtnice:
Jabolka operemo in osušimo, razrežemo jih na četrtine in počasi izdolbemo koščice. Pazimo, da se nam krhlji ne razkrojijo.
Nato iz krhljev, z ostrim nožem režemo tanke rezine.
V kozico damo 1 liter vode, 1 vanilin sladkor in ščepec cimeta, če želite da so jabolka slajša, dodajte še žličko ali dve sladkorja. V vodo dodamo tanke rezine jabolk, počakamo da voda začne vreti in odstavimo.
Rezinam nato pazljivo odlijemo vodo.
Listnato testo tanko razvaljamo, ko je razvaljano ga režemo na trakove, širine 1,5 do 2 cm
Rezine jabolk, postavljamo na trakove listnatega testa, čisto do spodnjega roba. Drugače nam bodo kasneje ušle iz testa in jabolčne vrtnice bodo razpadle. Krhlje prekrivamo za približno pol cm.
Nato jih iz enega konca začnemo zavijati kot rulado, držimo na tistem delu kjer je testo. Na koncu pustimo 1-2 cm praznega testa, da jih lažje zaključimo.
Vrtnice nato previdno postavimo na papir za peko, pečemo jih 18-20 minut pri 180°C.
Ko so pečene, jih rahlo posipamo s sladkorjem v prahu.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah