Skutno pecivo z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

V dar sem dobila nekaj sveže nabranih borovnic (hvala, teta). Nekaj smo jih pojedli, nekaj pa sem jih želela spremeniti v pecivo. A kakšno? Ker sem imela za porabiti nekaj malega skute, sem sestavini združila in nastalo je skutno pecivo z borovnicami. Pripravljeno je povsem enostavno in hitro, zato le zavihajte rokave. Če nimate borovnic namesto njih lahko uporabite tudi drugo jagodičevje ali sveže sadje (jabolka, hruške, marelice …), lahko pa mu dodate tudi rozine ali suhe brusnice, morda na koščke narezano izbrano čokolado …

Pripomočki za pripravo skutnega peciva z borovnicami:

  • 2 plastični posodi
  • električni mešalec (lahko tudi ročna metlica)
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • papir za peko
  • pekač velikosti 13*30 centimetrov
  • električna pečica

Sestavine za skutno pecivo z borovnicami

  • 250 g nepasirane skute
  • 2 jajci
  • 150 g kisle smetane
  • naribana lupinica polovice limone
  • 80 g gladke bele moke tip 500
  • 1/4 zavojčka pecilnega praška (cca. 3 g)
  • 50 g sladkorja (bolj sladkosnedi ga lahko dodate več)
  • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
  • 100 g svežih borovnic

Priprava skutnega peciva z borovnicami

Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).

Najprej v posodo odmerimo suhe sestavine: 80 g gladke bele moke, pecilni prašek, vaniljev sladkor in sladkor ter jih premešamo med seboj.

V drugo posodo odmerimo vse preostale (mokre) sestavine, razen borovnic.
Torej: 250 g skute, 2 jajci, naribano lupinico polovice limone, 150 g kisle smetane. Z mešalnikom mokre sestavine premešamo in združimo v enotno zmes.

Nato počasi, med mešanjem, žlico po žlico k mokrim sestavinam dodamo še suhe sestavine, ki smo jih že pripravili in odmerili. Vse skupaj zmešamo v enotno zmes brez grudic.

Dodamo še sveže borovnice (v kolikor bi uporabili zamrznjene, jih pred tem odtalite in odlijte morebitno odvečno tekočino) in jih ročno počasi vmešamo v zmes za skutno pecivo. Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo pripravljeno zmes za skutno pecivo z borovnicami.

Skutno pecivo z borovnicami pečemo v predhodno ogreti pečici, na 180 °C (ventilacijska pečica) približno 40-45 minut. Ko je pečeno, je pecivo nekoliko dvignjeno, med samim ohlajanjem pa se bo malce ”posedlo”.

Skutno pecivo z borovnicami narežemo na poljubne kose in postrežemo. Svetujem, da režete ohlajeno pecivo. Če želite, ga lahko posujete s sladkorjem v prahu, ni pa nujno.

Odlično je že prvi dan, še boljše pa je, tako kot večina sladic s skuto, naslednji dan.

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.1]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor