Skutno borovničev zavitek z lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Skutno borovničev zavitek z lešniki je kombinacija okusov, ki mogoče na prvi pogled niti ne bi šli skupaj. Pa vendar, skuta, borovnice in lešniki tvorijo zavitek, ki ni le običajen zavitek. Okus tega zavitka je čudovit, saj v grižljaju le-tega okušamo skuto, borovnice in lešnike hkrati. Priprava je enostavna, še posebej, če testa ne vlečemo sami, temveč uporabimo že pripravljenega. Če ga še niste poskusili, ga morate, ker je preprosto božanski.

Skutno borovničev zavitek z lešniki

 

Skutno borovničev zavitek z lešniki – pripomočki:

  • pekač velikosti 30 x 43 cm

Skutno borovničev zavitek z lešniki – sestavine:

  • 500 g vlečenega testa
  • 200 g kisle smetane
  • 500 g skute
  • 500 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)
  • 160 g sladkorja v prahu
  • lupinica polovice limone
  • 100 g zmehčanega masla
  • 100 g mletih lešnikov

Za premaz po vrhu:

  • 25 g stopljenega masla
  • 1 dl sladke smetane
  • 1 velika žlica mletih lešnikov

Skutno borovničev zavitek z lešniki – postopek

V posodi gladko zmešamo skuto, smetano, sladkor v prahu, nastrgano limonino lupino ter na koncu vmešamo borovnice.

Skutno borovničev zavitek z lešniki

Pekač naoljimo in vanj položimo list testa, ga na tanko premažemo z maslom in posujemo z malo lešniki. Nanj položimo drugi list testa, brez da bi na spodnjega dali nadev. Torej med prvim in drugim listom testa, ni nadeva. Od tu naprej pa bomo vsak nadaljnji list testa premazali z maslom, posuli z lešniki in nanj enakomerno porazdelili nadev. Količino nadeva prilagodimo številu listov testa.

Skutno borovničev zavitek z lešniki

Ko smo porabili vse liste testa in nadev, površino zavitka prelijemo s prelivom: z mešanico smetane in stopljenega masla ter posujemo z mletimi lešniki.

Skutno borovničev zavitek z lešniki

Pekač položimo v vnaprej ogreto klasično pečico na 180 °C in pri tej temperaturi zavitek pečemo približno 45 minut oz. tako dolgo, da se zgornja plast lepo obarva.

Skutno borovničev zavitek z lešniki

Ko je zavitek pečen, ga vzamemo iz pečice in ga nekaj časa pustimo pri sobni temperaturi, da se ohladi do mlačnega. Po želji ga posujemo s sladkorjem, ga razrežemo na poljubno velike kose in še mlačnega postrežemo. Odličen pa je tudi dobro ohlajen.

Skutno borovničev zavitek z lešniki

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor