Sadna plošča s snegom
Sadna plošča s snegom je sladica mojega otroštva. Ker smo imeli doma vedno veliko jagod, smo jih spravili tudi za ozimnico. Tako smo lahko tudi med zimo oblagali ploščo s snegom s sladkimi domačimi jagodami.
Sadna plošča s snegom – pripomočki:
- električni mikser
- posoda za miksanje
- deska za rezanje
- nož
- ribež
- žlica
- lopatka
- pekač
- peki papir
Sadna plošča s snegom – sestavine:
Biskvit:
- 4 rumenjaki
- 200 g kristalnega sladkorja
- 150 g margarine (lahko tudi olje)
- 280 g bele moke
- pol žličke sode bikarbone
- 1/8 litra mleka
- nastrgan olup limone
Sadni nadev:
- jagode
- borovnice
- po želji lahko tudi drugo sadje
Sneg:
- 4 beljaki
- 4 žlice sladkorja v prahu
Sadna plošča s snegom – postopek:
Rumenjake ločimo od beljakov in jih v posodi zmiksamo skupaj z 200 g kristalnega sladkorja. Beljake prihranimo za sneg, s katerim bomo prekrili sadno ploščo. Dodamo 150 g margarine, ki jo predčasno omehčamo na sobni temperaturi. Penasto umešamo.
Nato dodamo polovico natehtane moke, nariban limonin olup in 1/8 litra mleka. Dobro premešamo z električnim mikserjem.
Na koncu dodamo še drugo polovico moke, kateri smo primešali pol žličke sode bikarbone. Premešamo z lopatko ali na najnižji stopnji z električnim mikserjem.
Pečico segrejemo na 180°C. Maso za biskvit enakomerno porazdelimo po pekaču, ki smo ga obložili s peki papirjem. Biskvit pečemo približno 20-25 minut na 180°C.
Ko je lepe zlato rjave barve, z zobotrebcem preverimo, če je dovolj pečen.
Medtem ko se biskvit peče, narežemo jagode na rezine. Še topel biskvit obložimo z rezinami jagod in ga potrosimo z borovnicami. Tako jagode kot tudi borovnice so lahko sveže nabrane ali iz skrinje.
Iz 4 beljakov in 4 žlic sladkorja v prahu stepemo trd beljakov sneg.
S snegom premažemo sadno oblogo.
Pekač za nekaj minut postavimo nazaj v še ogreto pečico, da se beljak malenkost zapeče – dobi zlato barvo.
Sadna plošča s snegom je zelo sočno pecivo in bo navdušila vas in vaše goste.
Dodatno jo lahko okrasimo še s čokoladnim prelivom.
Prijetno sladkanje!
Če imate radi jagodne sladice, poskusite tudi sočno jagodno pecivo, ki ga pripravite brez uporabe pečice.