Rustikalni piškoti z orehi, korenčkom in temno čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Rustikalni piškoti z orehi, korenčkom in temno čokolado so preprosti starinski piškoti, ki spominjajo na piškote naših babic, ki so pri peki piškotov večkrat uporabljale rženo moko. Na prvi pogled preprosti piškoti, ki se odlično priležejo ob čaju, pa nas s svojo enkratno kombinacijo okusov ne pustijo ravnodušne.

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-1

Rustikalni piškoti z orehi, korenčkom in temno čokolado – pripomočki:

  • kuhinjska tehtnice
  • ribežen
  • posoda
  • dve posodi za topljenje čokolade
  • električni mešalnik
  • valjar
  • modelček za piškote
  • čopič
  • pekač
  • peki papir

Rustikalni piškoti z orehi, korenčkom in temno čokolado – sestavine:

Za piškote:

  • 150 g masla
  • 100 g trsnega sladkorja
  • 60 g mletih orehov
  • 60 g naribanega korenja
  • 1 jajce
  • 1 zvrhana žlica navadnega jogurta ali kisle smetane
  • vanilijev sladkor ali vanilijev ekstrakt
  • noževa konica cimeta
  • lupinica ene limone in ene pomaranče
  • 300 g ržene moke

Za obliv:

  • 50 g temne čokolade
  • 10 g kokosove maščobe ali masla

Rustikalni piškoti z orehi, korenčkom in temno čokolado – postopek:

V veliko posodo naribamo korenček, nastrgamo lupinico limone in pomaranče, dodamo zmehčano maslo, trsni sladkor, mlete orehe, jajce, žlico jogurta ali kisle smetane, vanilijev sladkor ali ekstrakt in cimet. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom.

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-3

Dodamo moko in testo zamesimo na roke. Damo ga v hladilnik za vsaj 2 uri.

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-4

Nato segrejemo pečico na 200 °C. Testo razvaljamo, iz njega izrežemo piškote in jih polagamo na pekač obložen s peki papirjem.

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-5

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-6

Piškote pečemo 8 do 10 minut na 200 °C.

Ko se piškoti ohladijo, naredimo preliv iz temne čokolade. Nad paro stopimo čokolado in maslo ali kokosovo maščobo. S čopičem prekrijemo dobro polovico piškota s prelivom. Počakamo, da se preliv strdi in že lahko uživamo v slastnih rustikalnih piškotih.

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-7

rustikalni-piskoti-z-orehi-korenckom-in-temno-cokolado-1

Veliko užitkov pri peki in sladkanju!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor