Rolada z mlečno kremo in jagodami
Rolada z mlečno kremo in jagodami je sveža sladica, z mehkim testom, ki ga rahlo odišavimo z medom. Je nežen posladek, ki se poda k popoldanski kavi.
Pripomočki za pripravo rolade z mlečno kremo in jagodami
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo rolade z mlečno kremo in jagodami
za 10 kosov/rezin
za testo
- 4 jajca
- 40 g moke
- 20 g kakava
- ščep soli
- 80 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 15 g medu
za kremo
- 2 dl mleka
- 20 g moke
- 1 vanilija
- vanilijeva aroma
- 15 g medu
- 50 g sladkorja
- 2 dl sladke smetane
100-150 g narezanih jagod
Postopek priprave rolade z mlečno kremo in jagodami
Pripravo rolade z mlečno kremo in jagodami pričnemo tako, da v skledo presejemo moko in kakav ter premešamo. V drugo skledo dodamo jajca, sladkor, vanilijev sladkor in aromo, sol in med. Mokre sestavine stepamo z ročnim mešalnikom 3-4 minute. Rumenjakov ni treba posebej ločevati. Masa bo ravno tako penasta in rahla. Nato vzamemo cedilo in skozenj sejemo moko s kakavom v jajčno zmes. Nežno mešamo z metlicami.
Na pladenj, ki pride s pečico položimo peki papir in nanj zlijemo maso, ter poravnamo. Pečico nastavimo na 180 stopinj Celzija. Jaz sem rolado dala vanjo, ko je bila segreta na 140 stopinj in nato pekla 10-12 minut na vrhnji rešetki.
Ko je testo za rolado z mlečno kremo in jagodami pečeno, jo skupaj s peki papirjem zavijemo v rolo. Tako zavito pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato nežno odstranimo peki papir.
Medtem ko se rolada hladi, pripravimo mlečno kremo. V primerno posodo nalijemo mleko in postavimo na kuhalno ploščo. Ko zavre odstranimo in dodamo moko. Čvrsto mešamo z metlicami, da ne nastanejo grudice. Pomembno je, da posoda ni na grelcu štedilnika.
Nato dodamo še sladkor, vanilijev sladkor, vanilijevo aromo in med. Postavimo nazaj na kuhalno ploščo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 2-3 minute.
Mlečno kremo odstavimo s kuhalne plošče in jo ohladimo. Vmes premešamo z metlicami. Skorjica se ne naredi.
Stepemo smetano in jo primešamo ohlajeni mlečni masi. Rolado razvijemo, namažemo s kremo in na kremo polagamo koščke jagod.
Rolado z mlečno kremo in jagodami zavijemo in postavimo na servirni krožnik. Postavimo v hladilnik za kakšno urico in nato jo lahko narežemo. Naj tekne!