Prleška gibanica
Prleška gibanica, kot že ime pove, izhaja iz Prlekije. Kot za vsako tradicionalno jed, je tudi zanjo značilno, da ima vsaka gospodinja iz teh koncev svoj recept. A bistveno ne odstopajo eden od drugega. V jedi so glavne sestavine skuta, kisla smetana, maslo in jajca. Odlikuje jo doma pripravljeno vlečeno testo, s katerim je malenkost več dela. Primerno topla, sveže pečena bo odtehtala ves trud priprave.
Pripomočki za pripravo Prleške gibanice
- okrogel glinen pekač premera 26 cm
Sestavine za pripravo Prleške gibanice
za 12 kosov
testo
- 500 g pšenične moke
- 1 žlica olja
- 1 žlica jabolčnega kisa/limoninega soka
- 1 jajce
- 3,4 dl mlačne vode
- ščepec soli
- 1 žlica olja za premaz
skutni nadev
- 1 kg albuminske skute
- 4 žlice sladkorja
- ščepec soli
preliv iz smetane
- 1 l kisle smetane
- 3 jajca
maščobni preliv
- 80 g masla
Postopek priprave Prleške gibanice
Prleško gibanico pričnemo delati s pripravo vlečenega testa. V primerno skledo presejemo moko. Jaz sem uporabila navadno pšenično moko, lahko uporabite namensko moko za pripravo vlečenega testa. Moki dodamo ščepec soli in naredimo jamico. V jamico vlijemo žlico olja, žlico jabolčnega kisa ali limoninega soka (primernejši je jabolčni kis) in jajce. Grobo premešamo in nato dodamo še mlačno vodo.
Vgnetemo mehko testo, ki ga postavimo ponovno v skledo in premažemo z žličko olja. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo počivati vsaj pol ure. Počitek je za pripravo dobrega vlečenega testa odločilnega pomena, saj se v tem času oblikujejo glutenske vezi, ki pripomorejo k elastičnosti in voljnosti raztezanja testa v naslednji fazi.
Naslednji korak je priprava nadeva in prelivov. Za nadev iz skute uporabimo albuminsko skuto, ker je bolj sladka. V bistvu jo grobo nadrobimo v skledo, dodamo majhen ščepec soli in štiri žlice sladkorja. Dobro premešamo. V drugo posodo damo kislo smetano in jajca, ter ponovno premešamo. Za maščobni preliv zgolj raztopimo maslo v primerni posodi.
V naslednjem koraku priprave Pleške gibanice si najprej uredimo delovno površino. Jaz najraje uporabim odslužen prt, na katerem valjam in raztegujem testo. Torej, prt pomokamo in le malenkost, z nekaj potegi, raztegnemo spočito testo. Pri naslednjem manevru je dobro, da imate pri roki pomoč. Glinen pekač namažemo z maslom in čezenj poveznemo testo. Testo nežno raztegujemo čez pekač, na vse strani, saj bomo s testom prekrivali plasti skute in smetane.
Z rokama nežno potlačimo testo, da se prime oboda in dna pekača. Premažemo z maslom, dodamo skutni nadev in štiri žlice smetanovega preliva. Z nožem prerežemo testo, kot kaže druga fotografija in poveznemo čez nadev. To ponavljamo tako dolgo, da nam nadeva zmanjka. Ponavadi nam uspe narediti 5-7 plasti.
Nič naj nas ne skrbi, če se na robovih nabira debelejša plast testa. Le-tega bomo odrezali proč, kot prikazuje prva fotografija. Oblaganje Prleške gibanice zaključimo s plastjo testa. Čez prelijemo preostali premaz iz smetane in prebodemo na več krajih z leseno palčko.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija in pečemo na srednji rešetki 1 uro in 20-25 minut. Nato Prleško gibanico preložimo na spodnjo rešetko in pečemo še nadaljnjih 10 minut. Ko je pečena, počakamo, da se ohladi in po želji jo lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Najboljša je, ko je še topla. Naj tekne!