Presna čokoladna torta
Presna čokoladna torta je slastna torta, obložena z banano, gozdnimi borovnicami in jagodami. Je brez moke, jajc, sladkorja, brez pečenja in hitro pripravljena. Zdrava in naravna alternativa, ki vas bo presenetila s svojim okusom.
Kaj potrebujemo za presno čokoladno torto?
- blender ali mešalnik
- večjo stekleno ali plastično posodo
- tortni model (cca. 24 cm, lahko je tudi manjši)
- folijo za živila
- skodelico – 2,5 dl
- žlico
- nož
Sestavine za presno čokoladno torto?
Podlaga:
- 1 skodelica zmletih lešnikov
- 1 skodelica ostanka “suhe snovi”, ki je ostala pri izdelavi mandljevega mleka
cca 100 g zmletih mandljev
- 1 1/2 skodelice datljev
- 1/2 skodelice presnega kakava
- 2 žlici kokosovega masla
- 2 žlici vode
- nastrgana vanilijeva palčka
Nadev:
Čokoladna krema:
- 2 skodelici datljev
- 1 1/2 skodelice vode
- 1/2 skodelice presnega kakava
- 1/2 skodelice kokosovega masla
Postopek izdelave presne čokoladne torte:
V osnovi se presne torte pripravljajo iz različnega sadja (suhega ali svežega) in oreščkov. Torej, najprej v blenderju zmešamo lešnike, mandlje in “suho snov”, ki je ostala pri izdelavi mandljevega mleka. Postopoma dodajamo še datlje. Ko je vse skupaj sesekljano, dodamo še ostale sestavine.
V tortni model položimo folijo za živila (v primeru, da morate torto kasneje prestaviti, drugače ni potrebno.). Dobljeno podlago čim bolj enakomerno potlačimo v tortni model.
Nato okrasimo podlago z banano in borovnicami.
Za čokoladno kremo najprej zmešamo datlje z malo vode, da dobimo sprijeto kroglo oziroma, da so datlji sesekljani na res majhne koščke. Nato dodamo še prestalo vodo in mešamo, dokler ne dobimo lepo gosto zmes (datljevo pasto). Tej zmesi dodamo še kakav in kokosovo maslo in zmešamo še to. Vse mora biti lepo zmleto, brez delčkov.
To čokoladno maso prelijemo po torti v celoti, enakomerno razporedimo. Po želji jo lahko potresemo s kokosovo moko in okrasimo z borovnicami. Jaz sem imela še malo gozdnih jagod in sem uporabila tudi te.
Narejeno presno čokoladno torto damo v hladilnik in počakamo, da se strdi (približno 30 minut).
In prijetno sladkanje!