Limetina krema
Limetina krema je prijetno odkritje za poletne dni. V iskanju drugačnega in osvežilnega nadeva za biskvit je limetina krema prava rešitev za vas. Priprava je hitra in potrebuje le par minut kuhe. Limetina krema je sveža, prijetnega vonja in osvežilna, na kratko primerna je za osnovo ali nadev različnih poletnih sladic.
Pripomočki za pripravo limetine kreme
- 2 lonca ali 1 lonec in 1 skleda
- metlica za stepanje
- deska in nož
- ribežen in ožemalnik
- večja skleda
- prozorna folija za živila
Sestavine za pripravo limetine kreme
Za cca. pol kilograma kreme:
- 15 g moke
- 130 g sladkorja
- 3 jajca
- 150 g mascarpone sira
- 60 g masla
- 120 ml limetinga soka
- naribana limetina lupina
Postopek za pripravo limetine kreme
Limetino kremo bomo skuhali na »bagnomarii« kar pomeni na vodni sopari. Vzamemo 2 lonca ali 1 lonec in posodo namenjeno za kuho nad soparo ali kar navadno skledo. V en lonec damo malo vode in čez postavimo drugo posodo, vse skupaj damo na štedilnik. V zgornjo posodo damo maslo in počakamo, da se stali.
Ko je maslo staljeno mu dodamo limetin sok in naribano lupino limete. Za 120 ml limetinega soka bomo potrebovali 3-4 limete, odvisno kako so sočne.
Dodamo moko, ki jo presejemo, da ne bo grudic.
Primešamo še sladkor in nazadnje zmesi dodamo še jajca, ki jih predhodno malo razžvrkljamo z vilico.
Vse sestavine, razen mascarpone sira dobro premešamo, kuhamo jih nad soparo ter pri tem neprestano mešamo z metlico za stepanje, dokler se krema ne malo napihne in zgosti.
Sedaj smo končali s kuhanjem kreme. Limetino kremo preložimo v skledo in jo prekrijemo s prozorno folijo za živila tako, da se dotika kreme in prepreči nastanek skorje na kremi.
Pustimo, da se limetina krema popolnoma ohladi in nato ji za piko na i primešamo še mascarpone sir, ki kremo naredi še bolj kremno.
In tako je naša limetina krema končana, lahko jo porabimo za nadevanje tort, pit, princesk ali za pripravo katere druge poletne sladice.
Nič ni narobe če se limetine kreme lotimo kar z žličko, dober tek!