Pohorska omleta
Print Friendly, PDF & Email

Opevana in slavna pohorska omleta je narejena iz puhastega biskvita, premazana z brusnično marmelado in stepeno sladko smetano, kar ji da sočni okus in čudovito sadno aromo. V bistvu je biskvit zelo podoben biskvitu za rolade – rahel, puhast in upogljiv.
Pohorsko omleto je leta 1952 ustvaril kuhar Poštarskega doma na Mariborskem Pohorju g. Franc Pogač. Omleto lahko pripravimo eno večjo, ki jo pečemo v tortnem modelu premera 24 cm in jo nato porcijsko režemo. Danes sem se odločila, da naredim 4 manjše omlete in jo na krožniku postrežem kot konkretno sladico za enega. V original receptu se za nadev uporabi brusnična marmelada, vendar ker kreativnost in okusi ne poznajo meja, se danes omleta polni poljubno tudi z drugimi marmeladami ali džemi in z različnim sadjem. Vendar to se več ne pojmuje pod nazivom pohorska omleta, temveč stefani omleta.

Pohorska omleta – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • električni mešalec
  • slaščičarska lopatka
  • žlica
  • cedilo
  • ribeželn
  • peki papir
  • pekač od pečice
  • model za izris krogov premera 15 cm
  • kemični svinčnik

Pohorska omleta – sestavine:

Za 4 omlete premera 15 cm

Biskvitno testo:

  • 3 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • ščep soli
  • 3 žlice gladke moke
  • 1 vrečica vaniljevega sladkorja
  • naribana limonina lupinica

Nadev:

  • 6 žlic brusnične marmelade
  • 200 ml sladke stepene smetane
  • 1 žlička sladkorja

Posip:

  • 1 Žlička sladkorja v prahu

Pohorska omleta – postopek:

Najprej ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Beljakom dodamo ščep soli in jih stepemo v sneg, katerega prihranimo za kasneje. Rumenjakom dodamo sladkor v prahu in jih stepamo tako dolgo, da dobimo svetlo kremno zmes.

V rumenjakovo kremo dodamo vaniljev sladkor, naribano limonino lupinico in presejano moko.

Sedaj ne uporabljamo več električnega mešalca, ker želimo doseči, da bo zmes za biskvit puhasta. S slaščičarsko lopatko nežno vmešamo moko, vaniljev sladkor in limonino lupinico.

Na koncu postopoma, ne vsega naenkrat, rahlo primešamo sneg beljakov.

Na peki papirju izrišemo 4 kroge premera 15 cm. Nato peki papir obrnemo okoli in zaradi prosojnosti peki papirja, se bodo izrisani krogi še vedno lepo videli.

Izrisane kroge s pomočjo žlice napolnimo s testom, približno 4 žlice na krog. Maso s pomočjo žlice poravnamo. Med peko testo v širino ne bo več naraslo, le rahlo se bo dvignilo. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, klasične peke, 8 minut oz. odvisno od pečice. Paziti moramo, da se biskvit ne prepeče, kajti če bo prepečen, se bo ob upogibanju lomil.

Pečen in še vroč biskvit predenemo na kuhinjsko krpo in jih s pomočjo krpe prepognemo. Tako prepognjene pustimo par minut, da obdržijo prepognjeno obliko.

Nato vsako posebej izdatno premažemo z brusnično marmelado.

Polovico omlete premažemo z dvema žlicama stepene sladke smetane. Smetana naj bo bolj čvrsto stepena in med stepanjem ji dodamo žličko sladkorja.

Tako napolnjeno omleto prepognemo in s prsti nalahno pritisnemo navzdol, da se testo sprime.

Ker nam je verjetno še nekaj stepene sladke smetane ostalo, jo lahko okoli odprtega dela omlete še dodatno nabrizgamo. Po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu.

Prijetno sladkanje!

Pohorska omleta je tako zelo slastna, da vam bo brez dvoma teknila in zagotovo bo zadovoljila še tako zahtevne gurmane.

Priporočam še ogled receptov za:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor