Pita z limonino kremo
Pita z limonino kremo je sveža sladica z limoninim sokom. Podlaga je klasično krhko testo, čez katerega prelijemo jajčno kremo, ki smo jo pripravili z mlekom, odišavljenim z limonino lupinico. Dobro je, da pripravljeno in spečeno pito pustimo “odležati” čez noč, ker jo tako lažje režemo, saj se testo nekoliko zmehča.
Pripomočki za pito z limonino kremo:
- skleda za pripravo testa
- lupilec krompirja
- kozica za pripravo kreme
- skleda za pripravo kreme
- ožemalnik agrumov
- manjša skledica
- pekač, ki pride s pečico
- folija za živila
- metlice
- valjar
- žlica
- pekač za pite premer 22 cm
Sestavine za pito z limonino kremo
Za 12 kosov.
Za testo:
- 220 g večnamenske moke
- 150 g masla
- 80 g sladkorja
- ščep soli
Za limonino kremo:
- 8 dl mleka
- lupinica ene neškropljene limone
- 4 rumenjaki
- 200 g sladkorja
- 65 g Gustina oz. jedilnega škroba
- 80 g (dve limoni) sveže iztisnjenega limoninega soka (lahko tudi nekaj kapljic limonine esence za močnejši okus po limoni)
- sladkor v prahu za posip
Postopek:
Najprej pripravimo testo za pito z limonino kremo. V skledo odmerimo moko, dodamo ščepec soli, sladkor in nekoliko zmehčano maslo. Vgnetemo kar z rokama. Testo zavijemo v folijo za živila in postavimo v hladilnik za 40 minut.
Nadaljujemo s pripravo limonine kreme. V kozico odmerimo mleko in z lupilcem za krompir nastrgamo lupino ene neškropljene limone. Pristavimo na kuhalno ploščo in zavremo. V skledo ubijemo 4 rumenjake in dodamo sladkor ter Gustin. Premešamo.
Ožmemo limoni, da dobimo želeno količino soka.
Vroče mleko prilijemo zmesi jajc, sladkorja in Gustina ter postavimo v kozico.
Kozico postavimo na kuhalno ploščo in na zmernem ognju mešamo z metlicami, da se krema zgosti, 3-4 minute. Ko je dovolj gosto, prilijemo še sveže iztisnjen limonin sok.
Kremo najlažje ohladimo tako, da jo prelijemo na pekač in prekrijemo s folijo za živila.
Med hlajenjem limonine kreme razvaljamo testo na debelino 4mm, ga položimo v pripravljen pekač za pite in dno prebodemo z vilicami. Nekaj testa si moramo pustiti za oblikovanje mreže na vrhu pite z limonino kremo. Jaz sem se odločila za izdelavo piškotkov-rožic.
Ohlajeno kremo z žlico nadevamo na testo, poravnamo in okrasimo z mrežico iz testa ali kakšnim drugim vzorcem. Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 40 minut na srednji rešetki na klasičen način.
Ko pito spečemo, počakamo, da se ohladi. Jaz sem jo malce okrasila z metinimi lističi in koščki marelic, ter posula s sladkorjem v prahu. Naj tekne!