Piškoti s kislo smetano
Namenoma sem jih poimenovala piškoti in ne kifeljčki, rožice….ker težko obdržijo obliko, ki jim jo določimo. Testo je pod roko drugačno od klasičnega krhkega za piškote. V bistvu jih lahko oblikujemo poljubno. So pa izredno dobri in topljivi v ustih. Testo je sestavljeno iz moke, masla in kisle smetane. Pri oblikovanju je zelo voljno. Piškote pripravimo enostavno in hitro.
Pripomočki za pripravo piškotov s kislo smetano
- skleda za testo
- žlica
- električni mešalnik
- folija za živila
- pladenj, ki pride s pečico
- peki papir
- modelček za piškote (poljuben)
- krožnik
Sestavine za pripravo piškotov s kislo smetano
za testo
- 250 g večnamenske moke (dodatnih 20 g za posip pulta)
- 250 g masla
- 125 g kisle smetane
- 1 žlica gazirane vode (Radenska)
- majhna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
za posip
- 100 g sladkorja v prahu
Postopek priprave piškotov s kislo smetano
V skledo presejemo moko, dodamo pecilni prašek in ščepec soli ter premešamo z žlico. Dodamo zmehčano maslo, kislo smetano in žlico gazirane vode. Vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom.
Na pult potresemo malce moke in vgnetemo voljno testo. Zavijemo ga v folijo za živila. V hladilniku ga pustimo počivati 30 minut.
Testo razvaljamo na 4 mm debeline in izrežemo želeno obliko, ali pa jih oblikujemo v kifeljčke, kroglice, ki jih rahlo potisnemo navzdol z vilicami….jaz sem odtisnila okrogle in jim s kuhinjskim žigom vtisnila rožico. Vendar kot sem povedala že uvodoma, med peko piškoti s kislo smetano narastejo in vzorček nehote izgine.
Polagamo jih na pekač obložen s peki papirjem.
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 15 minut na srednji rešetki klasično. Po pečenju jih ohladimo do mlačnega in potem povaljamo v sladkorju v prahu. Naj tekne!