Piškoti s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Namenoma sem jih poimenovala piškoti in ne kifeljčki, rožice….ker težko obdržijo obliko, ki jim jo določimo. Testo je pod roko drugačno od klasičnega krhkega za piškote. V bistvu jih lahko oblikujemo poljubno. So pa izredno dobri in topljivi v ustih. Testo je sestavljeno iz moke, masla in kisle smetane. Pri oblikovanju je zelo voljno. Piškote pripravimo enostavno in hitro.

Pripomočki za pripravo piškotov s kislo smetano

  • skleda za testo
  • žlica
  • električni mešalnik
  • folija za živila
  • pladenj, ki pride s pečico
  • peki papir
  • modelček za piškote (poljuben)
  • krožnik

Sestavine za pripravo piškotov s kislo smetano

za testo

  • 250 g večnamenske moke (dodatnih 20 g za posip pulta)
  • 250 g masla
  • 125 g kisle smetane
  • 1 žlica gazirane vode (Radenska)
  • majhna žlička pecilnega praška
  • ščepec soli

za posip

  • 100 g sladkorja v prahu

Postopek priprave piškotov s kislo smetano

V skledo presejemo moko, dodamo pecilni prašek in ščepec soli ter premešamo z žlico. Dodamo zmehčano maslo, kislo smetano in žlico gazirane vode. Vse skupaj dobro premešamo z električnim mešalnikom.

Na pult potresemo malce moke in vgnetemo voljno testo. Zavijemo ga v folijo za živila. V hladilniku ga pustimo počivati 30 minut.

Testo razvaljamo na 4 mm debeline in izrežemo želeno obliko, ali pa jih oblikujemo v kifeljčke, kroglice, ki jih rahlo potisnemo navzdol z vilicami….jaz sem odtisnila okrogle in jim s kuhinjskim žigom vtisnila rožico. Vendar kot sem povedala že uvodoma, med peko piškoti s kislo smetano narastejo in vzorček nehote izgine.

Polagamo jih na pekač obložen s peki papirjem.

Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija in pečemo 15 minut na srednji rešetki klasično. Po pečenju jih ohladimo do mlačnega in potem povaljamo v sladkorju v prahu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.4]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor